Експериментално лекарство срещу грип блокира предаването на коронавируса за 24 часа
Експериментално лекарство срещу грип блокира предаването на коронавируса за 24 часа / iStock/Getty Images
Медикаментът е експериментален, но за 24 часа блокира инфекцията
Научни изследвания констатираха, че експериментално лекарство срещу грип е способно да спре напълно предаването на коронавируса за 24 часа, съобщи Europa Press. То се казва МК-4482/EIDD-2801, познато повече като „молнупиравир“, и то може да се включи ефективно в борбата срещу вируса и неговото разпространение до мащабната доставка на ваксините срещу COVID-19.

Проучването е на екип изследователи от Института по биомедицина на Университета в Джорджия, САЩ.

Това е първата демонстрация на перорално лекарство, което може бързо да блокира предаването на SARS-CoV-2, с което може да се променят правилата на играта“, твърдят учените в публикация в научното списание "Nature Microbiology".

Изписаха рекордно бързо 9 души с COVID-19 чрез лечение за онкоболни деца

Характеристиките на лекарството, което може да се приема през устата, позволяват лечението да започне рано, нещо, което улеснява ефективността му в различни посоки, включително забавянето на развитието на сериозно заболяване на пациента. С което може да се съкрати инфекциозната фаза, за да се облекчат емоционалните и социално-икономическите последици от евентуална продължителна изолация на пациента и бързо да се потушат локалните огнища на заразата.

Изследователите проведоха тестове с порове, вид, който считат за подходящ модел на предаване поради способността им да разпространяват вируса, и установиха, че след като лекарството е приложено, те не предават болестта на животните, които са били с тях в една клетка.

Превод и редакция: DarikNews