Лекарство срещу артрит има двойно лечебно действие срещу вируса
Лекарство срещу артрит има двойно лечебно действие срещу вируса / IStock
Лекарството барицитиниб за ревматоиден артрит може да блокира навлизането на вируси и да намали смъртността при пациенти в умерено до тежко заболяване COVID-19. Това установи изследване на екип. координирана от експерти от Karolinska Institutet в Швеция, в което са участвали изследователи от Complejo Hospitalario Universitario de Albacete.

„Имаме удоволствието да съобщим за 71% намаление на смъртността за групата, получила барицитиниб в допълнение към стандартните грижи. Тези резултати са особено обнадеждаващи, като се има предвид, че изследването включва голяма група пациенти в напреднала възраст, група, която често се изключва при други проучвания”, обяснява Волкер Лаушке, автор на разработката, доцент по медицина и разработване на лекарства в Катедрата по Физиология и фармакология от Karolinska Institutet.

В проучването 83 хоспитализирани пациенти в Италия и Испания с пневмония, причинена от COVID-19, са лекувани с барицитиниб в допълнение към стандартните грижи. При 17% от тях резултатът е неблагоприятен - смърт или инвазивна механична вентилация. Което е 2 пъти по-малко в сравнение с друга група от 83 пациенти, получили само обичайното лечение и грижи срещу коронавирусната инфекция (35%).

Барицитиниб е перорално лекарство, приемано веднъж дневно и се използва за лечение на възрастни пациенти с умерен до тежък ревматоиден артрит.  

Той действа като инхибитор на янус киназа, вид ензим, който действа като ключ - за включване или изключване в много клетъчни функции.

Лекарството има двойна функция и действа, като пречи на възпалителните процеси на имунната система, както и директно възпира навлизането на вируси.

Препаратът се счита за възможност за успешно лечение на COVID-19.

Лек за артрит помага в тежки случаи на Covid-19

В изследването, публикувано в списание "Science Advances", учените отглеждат миниатюрни човешки органи в лабораторията, наречени органоиди, за да изследват как точно лекарството може да се бори с COVID-19. Констатациите разкриват, че въпросното лекарство може да помогне по два начина: намаляване на увреждането на органи, причинено от възпаление, и блокиране на вируса да попадне в човешките клетки.

Пациентите, които са имали средна възраст 81 години, понасят лекарството добре с намалено възпаление от първите дни на лечението, според изследователите.

Съобщаваните по-рано странични ефекти от продължителната употреба на барицитиниб, включително коагулопатия и тромбоза, не са били очевидни при нито един от пациентите, вероятно поради лечение с антикоагуланти.

Превод и редакция: DarikNews