/ БТА
Петер Пелегрини е бивш премиер, а от 15 юни официално ще встъпи в длъжност като президент на Словакия, след като победи на балотажа на президентските избори, обобщава Франс прес.

Той е почитател на автомобилите, а също така има и разрешително за пилотиране на самолет. В личен план Пелегрини е ерген. Преди време беше наречен "най-сексапилният политик на Словакия" от женските списания.
 

Петер Пелегрини
Guliver/Getty Images


Когато обяви кандидатурата си за президент, Пелегрини заяви, че живее сам. "Ако бъда избран за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било".

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.
 

Петер Пелегрини
Guliver/Getty Images


В политически план Пелегрини е съюзник на популисткото правителство на Роберт Фицо, което е  благосклонно настроено към Русия.

Новият словашки президент е на 48 години и досега беше председател на парламента.

По време на кампанията Пелегрини се ангажира да обедини Словакия, която е разделена и която се нуждае от повече ведрост.
 

Петер Пелегрини
Guliver/Getty Images


Според него политическата сцена е разделена между онези, които подкрепят продължаването на войната в Украйна на всяка цена и онези, които открито искат започване на преговори за мир.

"Аз спадам към последната категория", заяви Пелегрини за Франс прес преди изборите.

Пелегрини е икономист по образование. Той беше част от партията "Посока - социална демокрация" на Фицо и беше част от предишните кабинети на Фицо. През 2018 г. го наследи на премиерския пост.

През 2020 г. основа собствена партия "Глас - социална демокрация". Тя се класира на трето място на парламентарните избори миналата година и влезе в правителството на Фицо заедно с още една партия- крайнодясната Словашка национална партия.
 

Петер Пелегрини
Guliver/Getty Images


Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица. Баща му е монтьор, а майка му преподавателка.

"Бях омагьосан от света на баща ми, от миризмата на моторно масло, от автомобилите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части", казва Пелегрини.

Той споделя, че едно време е искал да бъде машинист. "Много се интересувам от влаковете като цяло", допълва той.

На младини Пелегрини е бил част от танцова трупа. Той е свирил и на акордеон.

Новият президент говори освен словашки, руски, немски и английски. Той ще бъде шестият президент на страната си, като ще наследи първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
 
Габриела Големанска/БТА