/ БГНЕС
Ана Бърнабич е новият премиер на Сърбия
Новият министерски съвет на Сърбия начело с Ана Бърнабич положи клетва в четвъртък вечерта в присъствието на президента и членове на кралското семейство, но при бойкота на духовенството заради сексуалната ориентация на Бърнабич.
 
Церемонията, на която присъстваха депутатите и чуждестранни дипломати, включваше групово повтаряне на клетвата на глас. В нея се съдържа и изразът "да запазвам Косово и Метохия в състава на република Сърбия".
 
Вучич предложи жена за премиер на Сърбия

Скупщината (парламентът на страната, бел.ред.) избра новото правителство начело с Ана Бърнабич. "За" гласуваха 157 депутати, 55 бяха „против". В пленарната зала при гласуването имаше 212 депутати, 38 отсъстваха. За да получи доверие, Бърнабич се нуждаеше от 126 гласа.
 
Новият кабинет включва 18 министри - с двама повече от тези в правителството на Вучич.
 
Преди гласуването депутатите одобриха нов закон за създаване на министерство за опазване на околната среда и министерство по европейската интеграция на Сърбия.
 

БГНЕС


В състава на новото правителство има четирима вицепремиери. Първи вицепремиер и външен министър остава Ивица Дачич, вицепремиер и вътрешен министър е Небойша Стефанович, вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата е Зоран Михайлович, а вицепремиер и министър на търговията остава Расим Ляич.
 
Балканите с първи политик на висок пост с хомосексуална ориентация?

Горан Триван оглавява ресор "околна среда", а Ядранка Йоксимович - европейската интеграция. Бранко Ружич ще е начело на министерството на държавното и местното самоуправление, което досега ръководеше Бърнабич.
 
Местата си разменят министрите на отбраната и на труда - Александър Вулин поема военното ведомство, а Зоран Джорджевич - труда, заетостта и социалните въпроси.
БГНЕС