/ netinfo
Американски учени отгледаха човешки клетки в ембрион на овца - технология, която може да позволи човешки органи да се развиват в тялото на животно, за да бъдат присадени в хора, съобщи в. "Индипендънт".

Експертите се надяват, ако успеят да постигнат крайната си цел, това не само да намали броя на чакащите за трансплантация, но и да ограничи до минимум случаите на отхвърлени органи, защото те ще съдържат клетки на самия пациент.

Великобритания разреши експерименти на зачеване от трима родители

Опити да бъдат отгледани органи на един вид в тялото на друг се правят отдавна, като специалисти отгледаха панкреас на плъх в тялото на мишка. Миналата година учени от Калифорнийския университет създадоха ембрион хибрид между човек и прасе, при който една на всеки 100 хиляди клетки беше човешка.
Същият екип обяви ново подобно постижение с ембрион на овца, при който една от всеки 10 хиляди клетки е на човек.

Още една стъпка към възможността за клониране на хора

Позволено е ембрионите да се развиват 28 дни и изследователите казаха, че биха искали да удължат този краен срок, за да добият по-ясна представа как продължава развитието им.

Учени направиха първи стъпки към отглеждане на човешки органи в свине

Някои органи на прасетата и овцете са подобни по размер на човешките, затова са подходящите животни за провеждането на опити в тази посока.
БТА