Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки
Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки / ThinkStock/Getty Images

Учени в САЩ се опитват да заобиколят действащата забрана да се създават зародиши, съставени от човешки и животински клетки, предаде ТАСС.

Става въпрос за т.нар. химери, съставени от генетично разнородни тъкани. Както оповести радио Ен Пи Ар, експертите обясняват изследванията си със стремежа да се открият нови ефикасни средства за борба с болестите.

"Не се опитваме да създадем химера, за да се появи пред нас някакво чудовище", заяви биологът Пабло Рос от Калифорнийския университет в Дейвис. „Правим го с биомедицинска цел".

Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени

Сред най-смелите очаквания на тези специалисти е раждане на домашен добитък с човешки органи, които са подходящи за присаждане на застрашени от смърт пациенти. Учените се надяват да получат нови "подобрени модели", които да позволят у животни да се изследват появата и развитието на човешки болести.

Рос представил пред журналисти опитите си, свързани с трансплантация на човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки у зародиши на прасенца, за да се отгледат животни с "човешки" панкреас.

Отгледаха човешки ембрион извън утробата

Смисълът е в това, че стволови клетки могат да се получат чрез "препрограмиране" от кожни клетки на даден пациент. Следователно органът, отгледан от тези клетки, ще е с по-малък риск от отхвърляне.

Радиото отбелязва, че подобни експерименти в САЩ засега са забранени поради етични съображения. В Националните здравни институти на САЩ има мораториум върху финансирането на подобни изследвания.

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони

"Неголям брой изследователи обаче продължават да работят, ползвайки алтернативни източници за финансиране", съобщи Ен Пи Ар. „Те се надяват, че получените резултати ще убедят Националните здравни институти да отменят мораториума".

Източник: БТА