/ Guliver/Getty Images
Японското правителство одобри специален законопроект, позволяващ на император Акихито да абдикира и да предаде трона на най-големия си син Нарухито, съобщиха АФП и ТАСС. Текстът ще бъде внесен за обсъждане в парламентарна комисия в най-скоро време и се очаква да бъде окончателно приет в средата на юни.

Япония може би ще има нов император от 2019 г.

Законопроектът беше съставен специално за 83-годишния император Акихито, който през август м.г. във видеообръщение към народа изрази желание да се оттегли от престола поради преклонна възраст.

Предполага се, че той може да се откаже от престола през декември 2018 г., когато ще стане на 85 години. След това Акихито ще запази титлата "Ваше величество", държавно осигуряване и другите си привилегии.

Принцеса Мако напуска императорското семейство, става "обикновена японка"

Очаква се 57-годишният принц Нарухито да заеме трона на императора незабавно, след като баща му се откаже официално. 
 

Guliver/Getty Images


Японското правителство е разработило законопроекта по такъв начин, че да не се създава прецедент и да не се въвежда отричането от престола като система. Законите на Япония предвиждат заемането на трона пожизнено.
За последен път император на Япония слиза от трона през 1817 г.

През феодалните времена това е обичайна практика и така са завършили царуването си около половината от известните за историята 125 японски императори.
БТА, БГНЕС