Двама цивилни загинаха след стрелба в центъра на Виена, а 14 са ранени, включително един полицай. В болница е починала тежко ранена в нападенията жена. Освен нея бе застрелян и минувач, а полицията ликвидира един от нападателите, съобщи БТА.

„Мащабна операция“ е разгърната от полицията в центъра на Виена, където са чути изстрели близо до синагога, съобщи „Кронен Цайтунг“. Стрелбата в централната част на Виена се предполага, че е била терористичен акт, като има няколко ранени, а вероятно и убити хора, заяви по-рано австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамер пред австрийската телевизия ОРФ, предаде Ройтерс.

"Към момента мога да потвърдя, че ние вярваме, че това е очевидно терористична атака", каза министърът. Той допълни по-рано, че се предполага, че стрелбата е била извършена от няколко души и че нападението все още не е приключило.

От столичната полиция потвърдиха в Туитър, че атаките са станали на 6 места от въоръжени с автомати нападатели.
  Във Виена се води операция по издирване и залавяне на нападателите, като над града прелитат полицейски хеликоптери. Хората са призовани да не излизат навън, предаде ТАСС. Вътрешният министър определи ситуацията във Виена няколко часа след стрелбата като крайно тежка и затова учениците ще бъдат освободени от занятия днес.

Австрийската полиция е успяла да неутрализира един от участниците в нападението във Виена, а втори нападател е избягал от местопрестъплението. Това съобщи на извънредна пресконференция във Виена министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер, предадоха световните агенции.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен осъди терористичната атака в столицата и написа в Туитър: "Ние ще защитаваме нашата свобода и демокрация заедно и решително с всички необходими средства". Той изрази съчувствие на близките на жертвите и на ранените и благодари на държавните и правителствените ръководители за тяхната подкрепа за Австрия в този момент.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата пред синагога в центъра на Виена. Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщава пресслужбата на българското министерство на външните работи.

При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.
 
Според Kronen Zeitung при стрелбата на „Шведенплац“ поне един полицай е тежко ранен, има и доста други пострадали. Други медии обявиха, че 7 души са убитите. Репортер на австрийската телевизия ОРФ съобщава за 15 ранени в атаките във Виена, които са приети в болници, като 7 от тях са в сериозно състояние.
Френският президент Еманюел Макрон изрази подкрепа за австрийците в Туитър с послание на френски и на немски: „Ние, французите, споделяме шока и мъката на австрийския народ, ударен тази вечер от атентат в центъра на своята столица Виена. След Франция, сега една приятелска страна е атакувана. Това е нашата Европа. Нашите врагове трябва да знаят с кого си имат работа. Ние няма да отстъпим“.
 

От полицията призоваха виенчани да се въздържат от преминаване в отцепената зона и да избягват обществения транспорт. Освен това от силите на реда в австрийската столица изрично помолиха очевидци на ставащото в центъра да не пускат видеозаписи в социалните мрежи, а да ги качват на специален линк към сайта на полицията. В. "Курир" цитира главата на виенската еврейска общност Оскар Дойч, според когото няма данни за пострадали от неговата общност. Изданието не смята, че престрелката до "Шведенплац" е нападение срещу синагогата. 

Австрийската национална информационна агенция АПА цитира министерството на вътрешните работи, че един нападател е бил убит, а друг се издирва.

ТАСС съобщи за няколко ранени и за самовзривил се нападател. 

Пред германския „Билд“ д-р Николас Щокхамер, изследовател на тероризма от Университета във Виена, заяви: „Аз бих заключил, че има няколко убийци, които са действали поотделно по едно и също време“. Действията вече се развивали към градския парк, където, по думите на Щокхамер, е имало още изстрели. Още няма яснота за политическите мотиви зад атаките.

Ударът в столица в центъра на Европа е планиран точно преди влизането от полунощ на новите строги мерки и ограничения срещу разпространението на коронавируса, сред които и затварянето на ресторантите и заведенията.