/ Gulliver/Getty Images
Шведският крал Карл XVI Густав връчи Нобеловите награди за медицина, физика, химия и икономика на лауреатите в залата на Стокхолмската филхармония, съобщи ТАСС.

Деветима лауреати получиха диплом и златен медал. Най-възрастният - американският физик Артър Ашкин, който е на 96 години, не присъства на церемонията по здравословни причини. Наградата получи синът му Майкъл.

Лекар и иракска активистка получиха Нобеловите си награди за мир

Церемонията откри председателят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин. Той каза, че трябва да се създават благоприятни условия за научни открития, а на учените освен финансиране да се дава свобода и независимост.
 

Gulliver/Getty Images


Нобелова награда за медицина или физиология за 2018 г. спечелиха американецът Джеймс П. Алисън и японецът Тасуку Хонджо за открития, довели до пробив в лечението на рака.
Артър Ашкин подели Нобеловата награда за физика с Жерар Муру от Франция и Дона Стрикланд от Канада за открития в областта на лазерната технология.

Лауреатите на Нобеловата награда за мир призоваха за край на безнаказаното сексуално насилие

Нобеловата награда за химия спечелиха американката Франсес Х. Арнолд, американецът Джордж П. Смит и британецът Грегъри П. Уинтър. Арнолд бе наградена за принос в областта на насочената еволюция на ензими, а Смит и Уинтър за изучаването на фаговия дисплей на пептиди и антитела.
 

Gulliver/Getty Images


Нобелова награда за икономика спечелиха американците Уилям Нордхаус и Пол Ромър за принос в областта на дългосрочното устойчиво развитие на световната икономика.

Тази година не беше присъдена Нобелова награда за литература заради кризата в Шведската академия.
 
Церемонията за връчване на Нобеловите награди всяка година е на 10 декември - в деня на кончината на Алфред Нобел. Паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 милиона крони (873 000 евро).
БТА