Никола Саркози обяви война на градското насилие
Никола Саркози обяви война на градското насилие / снимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози обяви днес „война" на градското насилие след размириците в края на седмицата в Гренобъл, предаде Ройтерс. „Правителството ще продължи неотклонно да води борба срещу престъпността. Това е война, насочена срещу трафиканти и престъпници", заяви Саркози след заседание на френското правителство. Той добави, че законът трябва да се спазва по цялата територия на Франция.

Размириците избухнаха през уикенда в гренобълското предградие Вилньов, след като местен младеж бе убит от полицията по подозрение, че е извършил обир на казино. Тълпите опожариха автомобили, нападнаха трамвайна мотриса, стреляха по полицаи и унищожиха държавна собственост. Впоследствие Саркози уволни местния префект и назначи на негово място бивш полицай, припомня Ройтерс.

В изявлението си днес френският президент осъди действията на около 50 роми, опустошили полицейски участък, и отбеляза, че такива инциденти характеризират „поведението на част от чергарите и ромите", допълва БТА. Саркози каза още, че обитателите на незаконните поселища трябва да бъдат прогонени.