Отделението за зеленчуци в хладилника е едно от най-мръсните места в кухнята, като на квадратен сантиметър в него виреят 8000 бактерии, сочи научно изследване.
Това е 750 пъти повече от безопасното за хората.
Сред тези бактерии може да има опасни, като салмонела, Е. коли, листерия, особено ако се случва зеленчуците да гният. Измиването на продуктите отстранява само част от тях.
Европейските препоръки за чисти повърхности за храни е максимум 10 единици бактерии на квадратен сантиметър.
Специалистите препоръчват хладилникът да се чисти поне веднъж месечно с топла вода и сапун, особено отделенията за плодове и зеленчуци. Тъй като това е много трудоемко, има и по-просто решение. Дъното на чекмеджетата и стените може да бъде покрито с фолио. Тo лесно се сменя, когато се изцапа. Това може да се прави дори всяка седмица.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Това е 750 пъти повече от безопасното за хората.
Сред тези бактерии може да има опасни, като салмонела, Е. коли, листерия, особено ако се случва зеленчуците да гният. Измиването на продуктите отстранява само част от тях.
Европейските препоръки за чисти повърхности за храни е максимум 10 единици бактерии на квадратен сантиметър.
Специалистите препоръчват хладилникът да се чисти поне веднъж месечно с топла вода и сапун, особено отделенията за плодове и зеленчуци. Тъй като това е много трудоемко, има и по-просто решение. Дъното на чекмеджетата и стените може да бъде покрито с фолио. Тo лесно се сменя, когато се изцапа. Това може да се прави дори всяка седмица.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня