Хранителните отравяния засягат милиони хора по света всяка години, като някои от тях могат да завършат фатално. Лятото е особено рисков период. Имайки предвид този факт, както и скорошния скандал със заразените холандски яйца, експерти от Австралия, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника.
Вижте кои са най-вкусните балкански ястия
Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти. Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят кои са те:
Пилешко месо
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.
Яйца
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.
Зелени листни зеленчуци
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.
Сурово мляко
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.
Сирене
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.
Вижте кои са най-вкусните балкански ястия
Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти. Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят кои са те:
ThinkStock/Getty Images
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.
ThinkStock/Getty Images
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.
ThinkStock/Getty Images
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.
ThinkStock/Getty Images
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.
ThinkStock/Getty Images
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.