Ковчегът с тленните му останки отпътува за Вашингтон с президентския самолет Заради траура отложиха обявяването на номинациите за "Грами"
Военен почетен караул изпрати ковчега на бившия президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш в последното му пътуване до Вашингтон, предадоха световните агенции.
 
Спускат наполовина знамената в САЩ за 30 дни в памет на Буш-старши

Оръдейни салюти в Тексаската военновъздушна база на Националната гвардия съпроводиха церемонията, с която обвитият в националното знаме ковчег бе качен на борда на президентския самолет за полета до ВВС базата Андрюс край Вашингтон, наречен "Специална въздушна мисия 41" в знак на почит към 41-вия президент. Названието "Еър форс едно" се използва само когато действащият президент е на борда.
 
Тленните останки на Буш-баща ще бъдат изложени за поклонение на Капитолийския хълм от днес до сряда, а в четвъртък е държавното погребение в Националната катедрала.
 

Gulliver/Getty Images


Почетен караул ще бди над ковчега малко над 37 часа, ден и нощ. Буш е 12-ият американски президент, който получава тази чест.
 
След траурните служби във Вашингтон ще има нова погребална церемония в Хюстън в четвъртък, а ковчегът ще бъде погребан на територията на президентската библиотека на Буш-старши в Колидж Стейшън, Тексас.
 

Gulliver/Getty Images


В същото време Хюстън почете паметта на Джордж Хърбърт Уокър Буш в кметството на града, а присъстващите бяха помолени да носят чорапи в ярки цветове като признание на едно от любимите модни предпочитания на бившия президент, предаде АП. Буш често носеше чорапи с пъстри цветове или мотиви на публични събития.
 
Животът на Джордж Хърбърт Уокър Буш в десет дати

Говорителят на семейство Буш Джим Макграт написа в Twitter, че Буш ще бъде погребан със сиви чорапи като знак на уважение към Въоръжените сили на САЩ. Той добави, че този жест е израз на почит към "продължилата цял живот служба" на Буш, започнала на 18-годишна възраст като пилот от ВМС през Втората световна война.
БТА