Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израел ще отговори, като нанесе "най-силния възможен удар", в случай че бъде атакуван от Иран, предупреди днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес.
Той каза това след иранските ракетни атаки срещу иракски бази, където са разположени американски войници.

Нетаняху изрази подкрепа за американския въздушен удар, при който бе убит в петък в Багдад иранския генерал Касем Сюлеймани, като го нарече "законна самозащита", и похвали президента на САЩ Доналд Тръмп, свой съюзник.

Израел ще строи нови 1 900 домове за заселници върху окупирани територии

Израелското правителство не реагира на думите на висш ирански представител, който в неделя заплаши да изравни израелски градове със земята, ако САЩ предприемат дори и най-незначителни мерки срещу иранския военен отговор на убийството на Сюлеймани, отбелязва Франс прес.

Днес, няколко часа след снощните ирански ракетни удари срещу иракски бази, представени от Техеран като отговор на убийството на Сюлеймани, Нетаняху обаче отново коментира ситуацията в региона.

"Който и да ни нападне, ще изпита върху себе си най-силния възможен удар", предупреди израелският премиер.

Нетаняху освободи 4 министерски поста заради обвиненията в корупция

Нетаняху определи Касем Сюлеймани като "главния терорист" и "архитект" на една кампания за терор в Близкия изток и се солидаризира със САЩ на пресконференция в Ерусалим в присъствието на американския посланик в Израел Дейвид Фридман.

"Ще го кажа открито днес... все повече лидери в Близкия изток мислят същото", заяви израелският премиер. Той добави, че от особено важно значение днес е фактът, че САЩ нямат по-добър приятел от Израел, а Израел няма по-добър приятел от Америка.

Израел обвинява покойния генерал Касем Сюлеймани, командвал силите "Ал Кудс", елитно звено на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, че подмолно е участвал в проект за преработване на ракетите на ливанската групировка Хизбула, за да станат те с висока прецизност и да могат да нанасят сериозни щети на израелска територия, отбелязва Франс прес.
БТА