/ БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху, на когото са повдигнати обвинения в корупция, обяви днес, че освобождава всички министерски постове, които заема, освен този на ръководител на правителството, предаде ДПА, цитирайки съобщение от неговата канцелария.

Нетаняху вече няма да оглавява четири министерства - на здравеопазването, по социалните въпроси, на селското стопанство и за диаспората.

Израелският премиер официално е обвинен в корупция и злоупотреба с доверие

В края на миналата година израелският главен прокурор обяви, че срещу премиера ще бъдат повдигнати обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие. За първи път в историята на Израел действащ министър-председател става обвиняем.

Нетаняху нарече обвиненията "опит за преврат", остро разкритикува съдебната система и обвини полицията в натиск върху свидетели.

Бенямин Нетаняху: Обвиненията срещу мен са равносилни на преврат

Каквото и да бъде решението по искането за сваляне на имунитета, то със сигурност ще бъде отложено за след парламентарните избори на 2 март. Опозиционните партии настояват решение за имунитета на Нетаняху да се вземе преди изборите - третите в рамките на по-малко от година. При нормални обстоятелства парламентарна комисия ще трябва да предложи решение по въпроса за имунитета, след което да последва гласуване в Кнесета в пълен състав.

Поради политическата безизходица обаче Израел остана без правителство миналата година и Кнесетът има само ограничени рамки за действие, отбелязва ДПА.

Главният политически съперник на Нетаняху, лидерът на центристката коалиция "Синьо и бяло" Бени Ганц, каза вчера, че още в неделя може да се състои първа среща за учредяване на комисия, "която да свали имунитета на" премиера.
БТА