/ Gulliver/Getty Images
Подозрителна пукотевица, която някои хора взеха за стрелба, предизвика вълна от паника и полицейска намеса в атракционния парк Дисниленд край Париж снощи, предаде ДПА.

Източници от френските сили за сигурност по-късно съобщиха, че не става дума за изстрели, а за силно тракане от повреден ескалатор, отбелязва АФП. Звуците силно уплашили много посетители и преди да се разбере какво става, хората започнали да бягат. Местната префектура съобщи, че няколко души са получили леки контузии.

"Имаше паническо бягство, дължащо се на силен звук, вероятно причинен от асансьор или ескалатор", каза един от служителите в парка, пожелал анонимност. "Цареше страшна паника", сподели една от свидетелките, представила се като Алексия. "Всички мислеха, че това е въоръжена атака. Навсякъде имаше полиция и ни изведоха през авариен изход", допълва тя. 

Гостите в търговската зона на парка, където е станал инцидентът, са били призовани да останат в помещенията, докато бъде извършена проверката. Тревогата се оказала фалшива. "Фалшива тревога, силите за сигурност потвърдиха, че няма заплаха", заяви френското Министерство на вътрешните работи.
 
След като установили причината и се уверили, че няма нищо извънредно, към полунощ полицаите напуснали парка и отменили тревогата.

Комплексът от тематични паркове е разположен на 30 км източно от Париж е една от най-посещаваните туристически дестинации в Европа.

Атракционът "Дисниленд" в Париж, единственият по рода си, открит в Европа, е привлякъл над 320 млн. посетители, откакто беше открит през 1992 г. В него са назначени 16 000 служители и обектът генерира над 6% от туристическите приходи на Франция, припомнят агенциите.
БТА, БГНЕС