Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не се очаква страните от Алианса да разположат още ядрени оръжия в Европа, въпреки че според тях Русия нарушава ключов договор за оръжеен контрол, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Страните от Северноатлантическия съюз не разглеждат възможността да разгърнат нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаването на ракетния потенциал на Русия", каза Столтенберг на пресконференция.

Той отбеляза, че "всички държави от НАТО смятат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег за много важен и смятат, че е много вероятно Русия да (го) нарушава". "Ние също така сме уверени, че САЩ спазват клаузите на този договор, а една страна не е достатъчна, за да има договорът ефект", допълни Столтенберг.

Столтенберг заяви, че решението на Русия да разработи по думите му крилата ракета "Искандер-К" (ССЦ-8 по натовската класификация) с наземно базиране означава, че договорът вече не е "ефективен".

По-рано Съединените щати обявиха, че ще се оттеглят от това двустранно споразумение за оръжеен контрол с Русия, тъй като тя не го спазва.

Столтенберг изрази надежда, че Москва и Вашингтон ще продължат Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ 3) през 2021 г.

Тръмп изтегля САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети

"Надявам се Русия и САЩ да намерят начин да направят това, защото контролът над оръжията е начин да се избегне нова надпревара във въоръжаването, това е от особено значение, когато става дума за ядрени оръжия. Особено приветствам факта, че сега този въпрос се обсъжда между Русия и САЩ", заяви той. Генералният секретар на алианса добави, че в своите контакти с ръководствата на Русия и САЩ редовно повдига тази тема.
Столтенберг заяви, че засега не е съгласувана дата за следващо заседание на Съвета Русия-НАТО, но допълни, че консултациите продължават.

Путин се пошегува с герба на САЩ

Той съобщи, че в най-голямото стратегическо учение на алианса в Норвегия "Трайдънт джънкчър 2018" ("Единен тризъбец 2018") участват 50 000 военни, 250 самолета, 65 кораба и над 10 000 военни машини. Изявлението беше направено преди предстоящото начало на активната фаза на учението.

Столтенберг каза, че Русия и Беларус са изпратили свои наблюдатели на "Трайдънт джънкчър".
 
БТА