Не се обсъжда разполагане на руски войници в Афганистан
Не се обсъжда разполагане на руски войници в Афганистан / netinfo

Водените от НАТО дискусии с Русия за Афганистан са свързани единствено с транзитното преминаване през руска територия на натовски персонал и екипировка, но не и с разполагане на руски войници в Афганистан.

"НАТО води разговори с Русия за укрепване на сътрудничеството, но те са свързани основно със споразумения за транзитно преминаване по суша и въздух през Русия на натовски персонал и екипировка", заяви говорителят на натовските сили в Афганистан Марк Лейти, цитиран от БТА.

Ден по-рано в Гардез, главния град на източната афганистанска провинция Пактия, се състоя митинг срещу евентуалното завръщане на руските войници в страната. През 1979 година съветските войски нахлуха в Афганистан в подкрепа на взелия властта година по-рано афганистански комунистически режим. Изправена срещу партизани, които се финансираха и от САЩ, Червената армия се изтегли от страната десет години по-късно.

В петък полският вестник "Газета виборча" съобщи, че руският президент Владимир Путин е заявил пред германския канцлер Ангела Меркел, че Русия може да прати войници в Афганистан в отговор на призива на НАТО за подкрепления. В замяна Путин поискал НАТО да не приема за свои членове Грузия и Украйна. Кремъл отрече информацията на полския вестник.