Не очакват Густав да прерасне в четвърта степен
Не очакват Густав да прерасне в четвърта степен / снимка: БГНЕС

Ураганът Густав може да причини покачване на водите на морското равнище в Мексиканския залив, което да остави Ню Орлиънс отново под вода три години след преминаването на урагана Катрина. Това предупредиха експерти, цитирани от АФП. Засилване на Густав до четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, може да доведе до образуване на приливна вълна с височина между 4 и 5 и половина метра, която би преминала някои бентове и диги в Ню Орлиънс, обясни базираната в Калифорния консултантска компания "Риск мениджмънт сълюшънс". Тя обърна внимание, че са били извършени едва една четвърт от работите за защита на града срещу наводнения, предвидени след преминаването на урагана Катрина, който причини смъртта на 1800 души.

Американският Национален център за наблюдение на ураганите съобщи по-късно, че вече не очаква Густав да се превърне отново в ураган от четвърта степен по скалата на Сафир-Симпсън, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Руската агенция припомня, че Катрина бе ураган от трета степен.

Прогнозите са, че Густав ще бъде ураган от трета степен, придружен от ветрове със скорост до 204 км/ч. Очаква се стихията да навлезе над територията на САЩ още през първата половина на днешния ден местно време, в непосредствена близост до Ню Орлиънс, след което да се отправи в посока на Тексас.

В момента Густав е ураган от трета степен, с придружаващи ветрове, достигащи скорост от 185 км/ч. Той се движи в северозападна посока със скорост от 28 км/ч, като причинява шестметрови вълни и проливни дъждове.

Над един милион души вече бяха евакуирани от най-опасните райони в южните щати на САЩ. Стотици хиляди души напуснаха само Ню Орлиънс, където кметът Рей Нейгън обяви задължителна евакуация.

Нейгън обеща на местните жители строги мерки срещу мародерството, което се превърна в истинско бедствие при преминаването на Катрина. Крадците ще бъдат незабавно изпращани в затвора. По улиците на града ще патрулират подсилени наряди на полицията и Националната гвардия.

Петролните компании, занимаващи се с добив на суровината в Мексиканския залив, са преустановили 96 процента от производството заради преминаването на Густав. В резултат добивът на петрол в Съединените щати е бил намален с 15 на сто, съобщи министерството на вътрешните работи на САЩ, предадоха световните агенции.

Компаниите са прекратили и 82 процента от добива на природен газ в района. На Мексиканския залив се пада дял от 26 на сто от общото производство на петрол в Съединените щати и 11 на сто от това на природен газ, отбелязва АФП. Заради преминаването на Густав цената на американския лек суров петрол в Ню Йорк се повиши с 1,24 долара за барел до 116,70 долара, предаде Ройтерс.

14 души са били ранени при преминаването на урагана Густав над Куба, но нито един от тях сериозно, предаде АП, като се позовава на местната Гражданска защита. Стихията разруши в страната 86 000 жилищни домове, събори дървета и телефонни стълбове и наводни пътища. Въпреки че премина в събота над западната част на Куба като ураган от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, с придружаващи ветрове със скорост от 220 км/ч, Густав не взе човешки жертви. (БТА)