Агата Кристи
Агата Кристи / Gulliver/Getty Images
Нейните книги заемат трето място по продажби след Библията
На 15 септември 2020 г. се навършват 130 години от рождението на британската писателка Агата Кристи, влязла в историята като "кралицата на криминалния роман", предава ТАСС.

Истинското й име е Агата Мери Кларис Милър. Тя е родена на 15 септември 1890 година в английското курортно градче Торки в графство Девън в заможно семейство. Баща й Фредерик Алва Милър е богат американски борсов посредник, а майка й Клара Милър е англичанка, родена в Белфаст през 1854.
Агата е третото дете в семейството, получава домашно образование и сериозно се занимава с музика /пиано, вокал/, но поради изключителната си притеснителност тя никога не се изявява пред публика. Главното увлечение в детството й е четенето на книги, като нейни любими автори са Луис Карол, Чарлз Дикенс, Уолтър Скот, Александър Дюма и др.

През 1914 година Агата Милър се омъжва за военния летец Арчибалд Кристи и взема неговото фамилно име. По време на Първата световна война нейният съпруг е отправен във Франция, а Агата работи в болницата в Торки като медицинска сестра. В този период тя се увлича по фармакологията, най-вече по отровите. За известно време работи и като фармацевт в аптека. Изследователите считат, че по-късно този неин интерес намира отражение в творчеството й. В него са описани над 80 убийства, извършени с отравяния.



Първия си криминален роман "Аферата в Стайлс" Кристи пише през 1916 година, а той излиза едва през 1920 година. В него дебютират гениалният белгийски детектив Еркюл Поаро, капитан Артър Хейстингс и инспектор Джап. Впоследствие тези персонажи ще бъдат основни в над 30 произведения на авторката.

През 1926 година излиза романът и "Убийството на Родъжър Акройд" издаван също като "Алиби". Повествованието се води от името на един от персонажите, помагащи в разследването, който се оказва накрая и убиецът. Книгата й се възприема като революционна в жанра.

Агата Кристи
Gulliver/Getty Images

През 1926 година Арчибалд Кристи иска развод, след което писателката изчезва за 11 дни. Накрая тя е открита в хотел в град Харогейт в графство Йоркшър. Агата Кристи твърди, че за кратко време е изгубила своята памет и избягва да говори на тази тема. През 1928 година разводът е факт, след което през 1930 г.тя се омъжва за археолога Макс Малоун, който е с 14 години по-млад от нея. Тя участва с него в археологически разкопки, започва да изучава древни езици и история. Всичко това й помага при разработването на нови сюжети.

През 1930 година излиза романът и "Убийство в дома на викария" в който се появява героинята й мис Марпъл, възрастна дама, увлечена в разследването на загадъчни престъпления. Впоследствие Кристи публикува около 30 романа и разкази с нейно участие.
Общо авторката е публикувала 14 сборника с разкази, 17 пиеси, 66 детективски романа, множество повести и драми с криминален сюжет, включително 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот. Сред най-популярните й книга са "Убийство в "Ориент-експрес", "Смърт край Нил", "Десет малки негърчета", който Кристи счита за най-доброто си произведение.

По данни на изследване, проведено през 2019 година, Агата Кристи е най-популярният автор в света. Нейните книги заемат трето място по продажби след Библията и произведенията на Шекспир. Продадени са над милиард екземпляра от нейните криминални романи, издадени на английски език, и още толкова, преведени на над 100 езика. Тя е и най-превежданият автор в света.

През 1971 година Агата Кристи е отличена с Ордена на британската империя. На 12 януари 1976 година тя приключва жизнения си път на 85-годишна възраст.
БТА