НАТО удължи до края на годината мисията си в Либия
НАТО удължи до края на годината мисията си в Либия / снимка: Reuters

НАТО удължи с още три месеца своята операция по въздух и море в Либия, докато новите управници на северноафриканската страна продължават опитите си да сломят съпротивата на привържениците на сваления от власт Муамар Кадафи в няколко града, предадоха информационните агенции.

Решението за удължаване на мисията, която алиансът стартира на 31 март, бе взето в Брюксел на заседание на постоянните представители на 28-те страни членки на организацията. Това е второто тримесечно удължаване на мандата на военната кампания на НАТО, в която нейни самолети нанасят въздушни удари с цел защита на цивилни либийци и осигуряваха прилагането на оръжейното ембарго срещу режима на Кадафи.

"Всички ние сме напълно наясно, че сме на финалния етап от възможностите на стария режим да заплашва цивилни", каза един дипломат от НАТО, цитиран от Ройтерс. Той добави, че все пак засега алиансът остава обединен около идеята, че мисията в Либия трябва да продължи.

Северноатлантическият съвет на НАТО реши да удължи мандата на операцията в Либия "Обединен защитник" с 90 дни, като се предвижда възможността тя да бъде прекратена във всеки един момент. Това се посочва в изявление на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Той уточнява, че НАТО възнамерява да изпълни задачите си в Либия, независимо колко време ще отнеме това, но да прекрати мисията в първия възможен момент. Съветът ще преразглежда редовно текущата обстановка, като отчита, че засега заплахите за цивилното население в Либия остават. Расмусен отбелязва, че решението е съобразено с искането на либийския Преходен национален съвет.

Генералният секретар на НАТО уточнява, че мисията продължава в координация с ООН и либийските власти. Решението е ясно послание към либийците, че ще бъдем там толкова, колкото е необходимо и нито ден повече, докато поемат бъдещето си в собствени ръце и постигнат сигурност на прехода към нова Либия, се посочва в изявлението на генералния секретар на пакта, допълва БТА.

Десетки души бяха убити и ранени при контраатака на сили на Муамар Кадафи бойци в Южна Либия, предаде Франс прес, като се позова на очевидци. Бойци, верни на Кадафи, бомбардирали град Хун в района на оазиса Джофра, на 750 километра югоизточно от столицата Триполи, който бил превзет по-рано през деня от войските на новия режим. Според цитираните очевидци не е възможно да бъдат транспортирани ранените, тъй като силите на сваления от власт миналия месец бивш либийски лидер подлагат Хун на ожесточен обстрел от съседното селище Сокна.