НАТО ще се мести в нова централа
НАТО ще се мести в нова централа / снимка: nato.int

НАТО строи свръхмодерна централа за 460 млн. евро, в която ще се нанесе през 2015 г. предаде АП. Новият дом на алианса ще се намира от другата страна на улицата, на която се намират сегашните му офиси в покрайнините на Брюксел.

Комплексът, проектиран от американско-белгийски консорциум, се състои от осем крила, които се събират в голяма стъклена зала. Конструкцията символизира единството на съюзниците, а стъклените стени - прозрачността на организацията. В новата централа ще работят близо 4500 служители, съобщиха източници от НАТО.

Строителството започва тази есен. Комплексът ще бъде високо екологично ефективен, ще използва геотермална и слънчева енергия, ще има зелени покриви и цистерни за събиране на дъждовната вода, която ще може да се рециклира за непитейни нужди. Дори чакълът, останал около разрушените някогашни складове на терена с площ от 44 ха, ще бъде използван повторно в новата сграда, като така ще се спести от покупката на нови материали.

Според висши представители на НАТО сегашната централа не само не отговаря на нуждите на разрастналата се организацията, но е и твърде амортизирана и скъпа за поддържане, посочва БТА. Когато през 1966 г. Шарл де Гол изгонва НАТО от Франция, алиансът си построява за малко повече от седем месеца седалище в Брюксел, смятано тогава за временно.  

При нанасянето на НАТО в сегашната централа, в организацията членуват 16 държави. Днес сме 28 и още страни искат да се присъединят, казва генералният секретар Андерс Фог Расмусен.