НАТО ще се консултира с Турция във вторник за сваления от Сирия изтребител
НАТО ще се консултира с Турция във вторник за сваления от Сирия изтребител / снимка: БГНЕС

Посланиците от НАТО - Северноатлантическият съвет - ще се съберат във вторник за консултации, поискани от Турция за свалянето на нейния изтребител Ф-4 от Сирия в петък. Това съобщи в Брюксел говорителката на НАТО Оана Лунджеску, цитирана от Ройтерс.

"Турция поиска консултации по силата на член 4 на основополагащия за НАТО Вашингтонски договор. По силата на член 4 всяка съюзническа страна може да поиска консултации, ако по нейно мнение е застрашена териториалната цялост, политическата независимост или сигурността й", каза Лунджеску.

"Северноатлантическият съвет ще се събере във вторник по искане на Турция. Очакваме Турция да информира за неотдавнашния случай", добави говорителката.

Според дипломат от НАТО, цитиран от Ройтерс, Турция вероятно ще информира подробно съюзниците си от НАТО за случая. "Турция и съюзниците ще решат как да действат по-нататък. Турция вероятно има нужда от политическа подкрепа. Засега няма други искания. Не е задължително да има следваща стъпка. Важното е съюзниците да проявят солидарност и загриженост", добави дипломатическият източник, цитиран от БТА.

Британският външен министър Уилям Хейг осъди свалянето на турския самолет от Сирия и го нарече възмутително. Великобритания е готова да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН енергични действия срещу Сирия, добави Хейг, който е разговарял по телефона с турския си колега Ахмет Давутоглу за сваления самолет, посочва Ройтерс.