/ Gulliver/Getty Images
Агенцията планира да построи и малка космическа станция, наречена "Портал"
НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и този път американската космическа агенция твърди, че ще остане там.
 
Джим Бриденстин, администратор на НАСА, заяви пред репортери в четвъртък, че Агенцията планира да ускори плановете, които имат подкрепата на президента Доналд Тръмп, за да се върне на Луната, използвайки частни компании. "Важно е да се върнем на Луната възможно най-бързо", каза Бриденстин и добави, че се надява астронавти да бъдат изпратени на естествения спътник на Земята до 2028 г.
 
В Русия вече работят по пилотиран кораб до Луната

"Този път, когато отидем на Луната, ние всъщност ще останем. Няма да оставяме знамена и отпечатъци и след това да си идем у дома, за да не се налага да се връщаме отново след 50 години", каза той.
 
Кой остави тези следи по повърхността на Луната? (СНИМКИ)

Последният човек, който стъпи на Луната, беше Юджийн Чернан през декември 1972 г.  по време на мисията на Аполо 17.

Gulliver/Getty Images

Преди американците отново да стъпят на лунната повърхност, НАСА смята да приземи там безпилотен апарат до 2024 г. и вече очаква оферти за изграждане на сондата от разрастващия се частен сектор. Крайният срок за подаване на оферти е 25 март, като първата селекция се очаква през май.

Thinkstock/Getty Images

НАСА планира да построи и малка космическа станция, наречена "Портал", в орбитата около Луната до 2026 г. Тя ще служи като пътна станция за пътувания до и от повърхността на спътника ни, но няма да има постоянен екипаж като Международната космическа станция (МКС), която се намира в момента в околоземната орбита.
 
Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Както и при космическата станция, НАСА ще търси участието на други страни, които биха могли да осигурят част от необходимото оборудване, като например модули за станцията или превозните средства, които ще позволят кацане на повърхността. В рамките на програмата, Агенцията смята да изпрати научно оборудване и други технологични инструменти на Луната през 2020 г. или още дори преди края на тази година.
БГНЕС