Нарастват случаите на самоубийства сред американските войници
Нарастват случаите на самоубийства сред американските войници / Reuters

Броят на самоубийствата сред служещите в американските въоръжени сили е нараснал, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на данни от доклад на работна група в министерството на отбраната на САЩ, създадена с решение на Конгреса и опитваща се да разработи стратегия за намаляване на самоубийствата.

В документа, представен на министъра на отбраната Робърт Гейтс, се посочва, че през периода 2005-2009 са се самоубили 1100 американски военнослужещи. Като причини се споменават лични мотиви, като неуспешен брак, несбъднати мечти, финансови трудности, както и стресът, пише БТА.

Военни психиатри обаче са забелязали и взаимовръзка между количеството дни прекарани от военните на мисии в Афганистан и Ирак и ръстът на самоубийствата в армията. Най-много самоубийства имало в редиците на сухопътните сили и на морските пехотинци, върху чиито плещи лежи бремето на операциите в тези две държави, констатирала работната група.

Армията всячески се опитва да се справи с проблема със самоубийствата и назначи повече щатни психиатри. Така сега на 700 военни се пада по един психиатър. Създадени бяха и програми за превенция на самоубийствата. Авторите на доклада обаче констатират, че мерките не дават очаквания резултат.