Нарастват преките инвестиции от Полша
Нарастват преките инвестиции от Полша / netinfo
Президентът Георги Първанов замина на двудневно официално посещение в Полша. Във Варшава държавният глава ще участва в полско-български икономически форум.

Двустранният стокообмен между България и Полша за първите седем месеца на миналата година възлиза на близо 349 млн. евро, което представлява увеличение с близо 28 процента спрямо същият период за 2006 г. По данни на Българската народна банка последните 13 години преките полски инвестиции възлизат на около 35 млн. долара, като към септември миналата година Полша се нарежда на 33 място сред чуждестранните инвеститори в България. Отново през миналата година Полша заема осмо място по брой туристи, които са посетили страната ни. Преди близо пет години по време на срещата си с полския президент Александър Квашневски в София, президентът Георги Първанов заяви, че България е стабилно място за инвестиции и има сериозна законова база, която да ги стимулира.

По-късно Първанов и полският му колега Лех Качински ще обсъдят отношенията между двете държави като членки на ЕС и НАТО, както и въпроси, свързани със сигурността и връзките с Русия.

В момента Варшава води интензивни преговори с Вашингтон за разполагането на ракети-прихващачи от ракетния щит на САЩ на полска територия.