Шефът на ирландската полиция Дрю Харис заяви, че не изключва нито един мотив, включително и за връзка с тероризъм, от версиите за днешното нападение с нож в Дъблин, при което бяха ранени петима души, включително три деца, предаде Ройтерс.

"Никога не съм изключвал който и да е възможен мотив за това нападение. Както казах в самото начало, работи се по всички възможни версии за изясняване на мотива", заяви Харис, след като преди него друг високопоставен полицейски служител изрази пред журналисти удовлетворението на ирландската полиция от това, че случаят не е свързан с тероризъм.

"Няма да разсъждавам повече по въпроса за терористичен мотив. Докато не сме сигурни какъв е бил мотивът, трябва да сме отворени за всякакви версии за причината за случилото се", допълни Харис.

Ожесточени протести в Дъблин след нападение с нож срещу жена и деца (ВИДЕО)

В Дъблин избухнаха бурни протести, след нападението. Тълпа, скандираща антиимигрантски лозунги, подпали полицейска кола и нападна няколко полицаи в четвъртък вечерта, часове след като мъж наръга с нож жена и три малки деца, като остави едното от тях в критично състояние.
 
Полицията задържа мъж на около 50 години, на когото също е оказана медицинска помощ, и заяви, че не издирва други заподозрени.

Властите не идентифицираха мъжа, но антиимигрантски групи заявиха, че той е чужденец и се събраха близо до мястото на нападението на площад "Парнел" в северната част на ирландската столица.

Част от тълпата е влязла в сблъсък с полицията, като се съобщава, че са ранени няколко служители. Властите преустановиха автобусните и трамвайните превози в някои части на Дъблин и призоваха за спокойствие.

Припомняме, че инцидентът е станал около 13:30 ч. местно време пред Gaelscoil Choláiste Mhuire, училище на площад Parnell East, оживена част на Дъблин. Полицията съобщи, че петгодишно момиченце, жена на около 30 години и мъж на около 50 години са получили сериозни наранявания. На момичето е оказана спешна медицинска помощ. На петгодишно момче и шестгодишно момиче с по-леки наранявания е оказана медицинска помощ. Момчето е било изписано от болницата.
Иво Тасев/БТА