В Дъблин избухнаха бурни протести, след като при нападение с нож пред училище бяха ранени три деца.

Петима ранени, сред които и деца, при нападение с нож в Дъблин (ВИДЕО)

Тълпа, скандираща антиимигрантски лозунги, подпали полицейска кола и нападна няколко полицаи в четвъртък вечерта, часове след като мъж наръга с нож жена и три малки деца, като остави едното от тях в критично състояние.
 

Полицията задържа мъж на около 50 години, на когото също е оказана медицинска помощ, и заяви, че не издирва други заподозрени.

Властите не идентифицираха мъжа, но антиимигрантски групи заявиха, че той е чужденец и се събраха близо до мястото на нападението на площад "Парнел" в северната част на ирландската столица.

Част от тълпата е влязла в сблъсък с полицията, като се съобщава, че са ранени няколко служители. Властите преустановиха автобусните и трамвайните превози в някои части на Дъблин и призоваха за спокойствие.
 

Инцидентът с намушкване с нож е станал около 13,30 ч. местно време пред Gaelscoil Choláiste Mhuire, училище на площад Parnell East, оживена част на Дъблин.
Полицията съобщи, че петгодишно момиченце, жена на около 30 години и мъж на около 50 години са получили сериозни наранявания. На момичето е оказана спешна медицинска помощ. На петгодишно момче и шестгодишно момиче е оказана медицинска помощ с по-леки наранявания. Момчето е било изписано от болницата.

На пресконференция в участъка на гарда старши инспектор Лиъм Герагти заяви, че мъжът на 50 години, който е бил задържан, е "лице, представляващо интерес" и полицията засега не издирва никой друг. Герагти призова всеки, който разполага с информация за инцидента, включително записи от мобилни телефони на нападението и последиците от него, да се обади.

Той похвали случайните минувачи, които са се намесили в това, което по думите му е било травматичен и опасен инцидент.

Комисарят на гарда Дрю Харис заяви, че е твърде рано да се посочва мотив. "Едно лице е арестувано, в момента не издирваме никой друг във връзка със самия инцидент, но разследването очевидно ще се развива", каза той.

В близост до мястото на нападението избухнаха сцени на насилие, след като в четвъртък вечерта се събраха тълпи от протестиращи. Полицейски автомобил и трамвай бяха подпалени, а някои протестиращи участваха в схватки с полицаи, докато други хвърляха бутилки по полицаите.
 

Харис призова за "спокойствие" и предупреди срещу дезинформацията, като осъди "позорните сцени" в Дъблин. Той заяви, че зад безредиците стои "напълно луда фракция, водена от крайнодясна идеология", а няколко автомобила на полицията са били повредени.

"Привличаме ресурси, за да се справим с това, и то ще бъде решено по подходящ начин. Дал съм пълни указания на нашите ресурси тук по отношение на извършването на арести и изправянето на нарушителите пред съда", каза той.

"Наша отговорност е да гарантираме, че охраняваме улиците, и част от това е да помолим хората да действат отговорно и да не се вслушват в дезинформацията и слуховете, които се разпространяват в социалните мрежи. Фактите се установяват, но все още не са ясни много от слуховете и инсинуациите, които се разпространяват със злонамерени цели."

Ирландският министър на правосъдието Хелън Макенти заяви: "В момента в Ирландия има многобройни случаи, в които се говори за злоупотреби: "Ужасяващото нападение днес в центъра на Дъблин е ужасяващо престъпление, което шокира всички ни. Въпреки това сцените, на които ставаме свидетели тази вечер в центъра на нашия град, не могат и няма да бъдат толерирани. Не бива да се позволява на бандитски и манипулативен елемент да използва ужасяващата трагедия, за да сее хаос."

Съобщава се, че нападението е станало, когато учениците са излизали от училището. Случайни минувачи обезоръжили един мъж и го притиснали към земята, а няколко от тях го ритали, разказва един от свидетелите, Siobhan Kearney, пред RTÉ. "Хората се опитваха да нападнат мъжа. Затова аз и една американка образувахме кръг около него, като казахме, че ще изчакаме полицаите".

Лео Варадкар изрази шока си. В изявлението си той заяви: "Няколко души са ранени, някои от тях са деца. Мислите и молитвите ни са насочени към тях и техните семейства".

Варадкар благодари на службите за спешна помощ за бързата реакция, която според него е била налице. " Органите на реда са задържали заподозрян и следват определена линия на разследване", каза той.
БГНЕС