Нападателят от Копенхаген не е бил част от терористична клетка
Нападателят от Копенхаген не е бил част от терористична клетка / БГНЕС

Няма индикации, че заподозреният за двойната стрелба в Копенхаген, който беше ликвидиран малко след второто нападение, е бил част от по-голяма терористична клетка, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като цитираха датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит.

Тя добави, че изборът на двете мишени за нападение - културен център, в който се водеше дебат за свободата на словото, изкуството и богохулството, и синагога - навеждат на мисълта, че атаките са терористичен акт.

"Това не е конфликт между исляма и Запада, това е конфликт между основните ценности на нашето общество и екстремистите, проповядващи насилие", заяви датската премиерка. Същевременно Франс прес посочва, че 22-годишният Омар ал Хусейн, сочен в датските вестници като автор на двете стрелби в Копенхаген, е от палестински произход. Той е роден в Копенхаген, но родителите му са палестинци, които са отишли в Дания, след като са живели преди това в палестински бежански лагер в Йордания, пише датският в. "Политикен".

"Тук става дума за една болезнена история на едно семейство, прокудено от дома си от конфликтите, и тази история изглежда е оформила виждането за света на Омар", допълва изданието. Пред в. "Екстра бладет" приятел на Омар разказва, че той обичал да обсъжда исляма и израело-палестинския конфликт и не се страхувал да признава открито, че мрази евреите. Съученик на Омар го описва като умен и услужлив, но с мрачно изражение на лицето. Често пъти изглеждал импулсивен. Приятели на Омар обаче казват, че нищо у него не е навеждало все пак на мисълта, че той може да нападне синагога и културен център.

Нападателят, чието име властите официално не са посочили, извърши двойната атака само две седмици след като излезе от затвора заради нападение с нож през есента на 2013 г. Тогава той атакувал 19-годишен мъж и беше осъден на 2 години затвор, но беше пуснат предсрочно в края на януари. Предполага се, че Омар се е радикализирал именно в затвора. Там той за първи път казал, че иска да отиде да се сражава в Сирия. Заради тези изказания той бил поставен в списък с хора за наблюдение от разузнавателните служби.

Според датски медии Омар никога не е ходил нито в Сирия, нито в Ирак. Според британския експерт по тероризма Ханс Брън не е нужно човек да отиде в Сирия или Ирак, за да се радикализира. Това може да се случи и у дома, както стана с Андерш Брайвик, крайнодесния норвежки екстремист, избил 77 души в Норвегия преди близо 4 години.

Омар освен това злоупотребявал с канабис и се забъркал с престъпни банди, припомнят негови приятели.

Полицията вече каза, без да спомената името на Омар, че извършителят на двете атаки е бил известен на властите и за незаконно притежание на оръжие.

Днес на мястото, на което беше ликвидиран от силите за сигурност нападателят срещу културния център и синагогата, бяха положени десетки букети и свещи.

Нападателят беше ликвидиран пред блока, в който живееше, в работническия квартал Ньоребро.

Източник: БТА