/ iStock
Китай е постигнал тайно споразумение с Куба за създаване на център за електронно подслушване на острова, съобщи ”Уорстрийт джърнъл”, позовавайки се на американски служители, запознати със секретната информация.

Подобно съоръжение би позволило на Пекин да има достъп до електронни комуникации откъм югоизточната част на САЩ, където се намират много американски военни бази, както и да следи движението на корабите, пише вестникът.

Щабът на Централното командване на САЩ е базиран в Тампа. Форт Либърти, бивш Форт Браг, най-голямата американска военна база, е базирана в Северна Каролина.
Страните са постигнали принципно споразумение, съобщиха служителите, по силата на което Китай ще плати на Куба "няколко милиарда долара",  за да му бъде позволено изграждането на подслушвателната станция, допълва вестникът.

"Не мога да говоря по тази конкретна информация, но ние сме запознати с въпроса и сме разговаряли многократно за усилията на Китайската народна република да инвестира в инфраструктура по целия свят, която може да има военни цели, включително в това полукълбо", заяви Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

"Наблюдаваме ги отблизо, предприемаме стъпки за противодействие и оставаме уверени, че сме в състояние да отговорим на всички наши ангажименти в областта на сигурността у дома, в региона и по целия свят", каза той.

 Малко след това пред телевизия Ме Ес Ен Би Си Кърби заяви, че информациите в медиите по въпроса за споразумението между Китай и Куба, не са точни, предаде Франс прес. "Прочетох статията в пресата. Тя не е точна", каза Кърби.

В тази насока бе и изявлението на говорителя на Пентагона Пат Райдър. "Според информациите, с които ние разполагаме, това не е точно така. Ние не знаем за разполагането от Китай и Куба на каквато и да е база за шпионаж", заяви той и увери, че САЩ следят постоянно отношенията между Пекин и Хавана.

Посолствата на Китай и Куба във Вашингтон не отговориха веднага на молбите за коментар, посочва Ройтерс.

"Заплахата за Америка от страна на Куба не просто е реална, а е много по-лоша от това", заяви в Туитър американският сенатор Марко Рубио по повод информацията на американското издание. Рубио е  изявен критик на Китай и Куба.
Пламен Йотински, Габриела Големанска/БТА