Над три милиона сгради без електричество след урагана Айк, Буш обикаля Тексас
Над три милиона сгради без електричество след урагана Айк, Буш обикаля Тексас / снимка: БГНЕС

Над три милиона жилищни и административни сгради в осем американски щата остават без електричество след урагана Айк, съобщават властите. В щатите в Средния Запад електрозахранването ще бъде възстановено до дни, докато много жители на Тексас ще трябва да почакат седмици, според електроразпределителните дружества, чиито служители се трудят денонощно.

Най-голямата компания в Хюстън, зоната на столицата на щата с най-много прекъсвания на тока, постигна значителен напредък. "СентърПойнт Енерджи" обяви, че е възстановила подаването на електроенергия на 667 000 потребители, оставяйки засега 1,5 милиона сгради без хладилници, охлаждане на въздуха и пътища без светофари. Близо 99% от потребителите на компанията, повече от 2,1 милиона души, останаха без захранване след настъпването на урагана в ранните часове на съботния ден. Общо близо четири милиона са засегнатите от липсата на електричество в осемте щата.

Президентът на САЩ Джордж Буш призова сънародниците си да предоставят помощ за пострадалите от урагана Айк, отправяйки се на обиколка в засегнатия от бедствието негов роден щат Тексас, предаде БТА. Буш пристигна първо в Хюстън, където на среща с журналисти разказа как вървят възстановителните работи в щата. Той обеща на тексасците помощта на федералното правителство и призова американците да направят дарения за Червения кръст. Президентът посъветва евакуираните, преди да се завърнат по домовете си, да се вслушат в инструкциите на местните власти.

Буш описа ситуацията в Тексас като тежка, но увери пострадалите, че федералните помощи ще подобрят положението им, предаде АП. След това президентът обиколи с хеликоптер бреговата линия на Тексас, за да се запознае с мащабите на пораженията. Най-силно от урагана Айк пострада град Галвестън и прилежащата към него курортна зона на полуостров Боливар.

Там бяха изцяло или частично разрушени няколко десетки къщи, повредена е инфраструктурата и газопреносната мрежа. Част от плажната ивица е замърсена с мазут и петрол. В крайбрежните райони на Мексиканския залив предстои да бъде възстановено елекроснабдяването, което според специалисти ще отнеме около месец. Все още стотици хиляди хора са във временни убежища. Президентът Буш обеща, че ще им бъде оказвана необходимата помощ.

Над три милиона сгради без електричество след урагана Айк, Буш обикаля Тексас
netinfo

Айк удари Тексас рано в събота сутринта. Той премина през няколко американски щати и отне живота на 30 души. Преди това прекоси Хаити и остави зад себе си 72 убити, а после премина и през Куба и отне живота на седем души.