Над 70 са ранени при сблъсъци в Банкок
Над 70 са ранени при сблъсъци в Банкок / снимка: БГНЕС

Най-малко 70 души са ранени в избухналите тази сутрин сблъсъци в центъра на тайландската столица Банкок между антиправителствени демонстранти и тайландските сили за сигурност и армията, предаде Франс прес.
       
Повечето от ранените са демонстранти. Двама от пострадалите са в тежко състояние и от болницата, в която са били откарани, съобщиха, че те имат рани от огнестрелно оръжие.
       
Ожесточените сблъсъци продължават, като епицентърът им е около централното кръстовище Дин Даенг, окупирано от демонстрантите. Силите на реда и войници от тайландската армия се опитват да го освободят, като използват сълзотворен газ срещу протестиращите и стрелят във въздуха. Протестиращите успяха обаче да превземат една цистерна за сълзотворен газ. Те започнаха да замерят полицията и войниците с камъни и коктейли Молотов. Демонстрантите дори се опитаха с автобус да пробият кордона на полицейските сили. Участниците в протеста опожариха други два автобуса и после издигнаха барикади от останките им в близост до кръстовището.
       
За първи път силите на реда  и армията влизат в директна конфронтация с протестиращите, откакто в неделя премиерът на Тайланд Абхисит Веджаджива обяви извънредно положение в страната. Днес той призова опозиционерите да се приберат по домовете си.
      
От две седмици привържениците на бившия премиер на Тайланд Таксин Шинаватра, известни с прозвището "червените ризи", настояват за оставката на настоящия премиер и за организирането на предсрочни избори. В събота протестите им в курорта Папая успяха да накарат властите да отменят срещата на върха на лидерите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), припомня АФП.
       
Днес правителството обяви, че във връзка с вълната от протести в Тайланд ще вземе мерки за гарантиране на  сигурността на големите пристанища, летища и на главните инфраструктурни обекти в Тайланд, допълва Франс прес.
       
Във връзка с вълната от протести в центъра на тайландската столица властите призоваха туристите да се въздържат от посещение в тази част на града, допълва по темата ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Въпреки предупрежденията в околностите на днешния протест бяха забелязани туристи, които снимаха случващото се.
       
Тайландската армия ще използва всички възможни средства, за да сложи край на хаоса в столицата Банкок  Предупреждението отправи в обръщение, излъчено по държавната телевизия, началникът на генералния щаб на тайландските въоръжени сили, генерал Сонгкити Джагабатара.
           
"Нашите войници ще използват всички възможни средства, за да възстановят бързо реда", каза генералът.
           
"Ние няма да прибегнем до сила, за да потиснем протеста на нашия собствен народ, но си запазваме правото да използваме оръжия при законна самоотбрана", допълни генералът.
           
По принцип днес в Тайланд, и главно в Банкок, трябваше да има тържества за отбелязването Сонгкран - преминаването към Новата година по тайландския календар. Празникът се чества всяка година между 13 и 15 април и участниците в тържествата обикновено се пръскат с вода и се обстрелват с водни пистолети. Днес обаче магазините в Банкок останаха затворени, а малцина се осмелиха да излязат да празнуват по улиците.