Над 160 000 души евакуират от Хавана заради урагана Айк
Над 160 000 души евакуират от Хавана заради урагана Айк / netinfo

Около 169 000 души трябва да бъдат евакуирани от Хавана преди преминаването на урагана Айк , съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Близо 49 000 души от столицата с общо 2.2 млн. жители вече са настанени на по-сигурни места. Повечето от тях живеят в историческия квартал "Старата Хавана", за която има риск да бъде наводнена при преминаването на урагана, посочват от „Гражданска защита”, цитирани от официалната агенция AIN. Евакуираните са отведени в убежища или настанени при свои близки далеч от крайбрежните райони.

В Хавана е обявена тревога от най-висока степен и всяко предвижване, за което няма специално разрешение, е забранено. Градът е потънал в тъмнина, само болниците продължават да функционират.

Четирима души загинаха при преминаването на урагана Айк през централната и източна част на Куба, съобщи кубинската телевизия. Двама мъже на 76 и 35 години умряха от токов удар докато се опитваха да демонтират антена от покрива на къщата си в централната провинция Вила Клара, съобщи телевизията, цитирайки "Гражданска защита".

Мъж на 35 години е загинал при срутването на една от стените на къщата му, която се е разрушила при удар на изтръгнато от корените си дърво. В източната част на страната, 74-годишна жена е загинала под срутилата къща, сочат данните на службата за "Гражданска защита".

Ураганът Айк е причинил смъртта на 66 души в Хаити, след преминаването на три други урагана и тропически бури през последните три седмици - Фей, Густав и Хана.

На 30 август Густав удари западната част на Куба със съпътстващи ветрове със скорост от 240 км/ч. Той разруши повече от 140 000 сгради, но официално нямаше съобщения за жертви.