Мусонът в Индия: 800 загинали от юни досега
Мусонът в Индия: 800 загинали от юни досега / снимкa: БГНЕС

Над 800 са жертвите от юни досега на наводненията в Индия, предизвикани от мусонните дъждове, предава АФП, цитирана от БГНЕС. Близо 2 милиона души са пострадали от природното бедствие.

Само през нощта на събота срещу неделя в северния щат Утар Прадеш загинаха 26 души. С тях общият брой на жертвите в най-населения щат на страната (180 милиона жители) вече са 686.

В някои райони вали непрекъснато от месец и половина. Местните служби за оказване на помощ заедно с персонал на Световната здравна организация се опитват да окажат спешна помощ на пострадалите. Повечето от жертвите са загинали, смазани от срутили се къщи. В съседния на Утар Пратеш щат Бихар 24 са загиналите, а пострадалите близо 750 000.

Индийската армия е изпратила хеликоптери в района, застрашен от излезлите от коритата си седем реки, докато прогнозите са за още дъждове. Всяка година от юни до септември в северната и източната част на индийския подконтинент мусонните дъждове стават причина за големи наводнения, които помитат цели села и стотици хора, унищожават оризища и добитък. През 2007 г. жертвите на мусона в Индия са повече от 2200.