Москва е най-скъпият град в света
Москва е най-скъпият град в света / netinfo

Москва измести Токио и зае първо място в класацията на най-скъпите градове в света, предаде Асошиейтед прес.

Руската столица скочи с три позиции в сравнение с миналата година заради бума в цените на недвижимите имоти, а Токио слезе на трето място, което се дължи на слабата йена. Втора в списъка е столицата на Южна Корея Сеул. Миналата година Сеул бе на пета позиция.

Консултантската фирма Mercer Human Resource включи в класацията 144 града в света, оценявайки ги по 200 показателя, сред които са цени на жилищата, транспорта и храната. Целта е да се помогне на многонационалните компании да изчисляват компенсациите за служителите си, работещи в чужбина, тъй като животът в редица градове в света непрекъснато поскъпва, отбелязва АП.

След Москва най-скъпите градове в Европа са Лондон - на пето място в общата класация, и Женева, заемаща седмо място. Европейските градове тази година са на по-ниски места в списъка заради слабото евро. 

Най-скъпият град в Америка е Ню Йорк, на десето място в общата класация, следван от Лос Анджелис и Сан Франциско. Хонконг заема четвърто място в списъка, Пекин - 14-о, Шанхай
20-о.

На последно място е класирана парагвайската столица Асунсион.