/ Thinkstock/Getty Images
Руското външно министерство съобщи, че е дало на Великобритания срок от един месец да намали броя на дипломатите си в Русия до този на руската дипломатическа мисия във Великобритания, предадоха световните агенции.

Русия гони 60 американски дипломати

В изявление на министерството на външните работи се казва, че днес е бил извикан британският посланик в Москва Лори Бристоу и му е била предадена протестна нота.

26 март: САЩ, Канада и европейски държави гонят руски дипломати

В нея се казвало, че британските "провокативни действия" са довели до решението на много западни правителства да изгонят десетки руски дипломати от техните столици.

Британското министерство на външните работи изрази съжаление заради реакцията на Русия на експулсирането на дипломати, предаде Ройтерс.

Като е отровила бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му на британска територия, Русия наруши международното право, подчерта говорителка на Форин офис. "Това буди съжаление, но с оглед на поведението на Русия преди това, ние очаквахме някаква реакция", каза тя.

"Няма друго заключение, различно от това, че руската държава е виновна. Русия е в крещящо нарушение на международното право и Конвенцията за забрана химическите оръжия и действията, предприети от страни от целия свят, показаха колко дълбоко е международното безпокойство", добави говорителката на британското външно министерство.
БТА