Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС
Русия гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

26 март: САЩ, Канада и европейски държави гонят руски дипломати

Руското външно министерство уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за "дейност, несъвместима с дипломатическия им статус". Американските представители трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март. Обявените за персона нон грата дипломати трябва да напуснат Русия до 5 април.

Лавров добави, че същите реципрочни мерки ще бъдат взети спрямо всички останали страни, изгонили руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая „Скрипал“

Лавров заяви, че руската страна изисква да бъде предоставен консулски достъп до Юлия Скрипал, която се намира в британска клиника след отравянето в Солсбъри.
 
Подобрява се състоянието на Юлия Скрипал

„Здравословното състояние поне на Юлия Скрипал, както написаха, се подобрява бързо и ние отново поискахме да ни бъде осигурен достъп до Юлия като на руска гражданка“, заяви министърът.
 
Лавров изрази надежда, че „британската страна може и да изпълни своите задължения по консулската конвенция и по Виенската конвенция за дипломатическите отношения“.

Русия свиква на 4 април извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия във връзка със случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"За да има нормален разговор, за да се установи истината, ние официално предложихме на 4 април да се свика извънредна сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО, където ще поставим конкретни въпроси, които не един път са поставяни, но ще го направим в обобщен вид", посочи Лавров.

"Разчитам, че нашите западни партньори няма да избягат от честен разговор. В противен случай това ще бъде поредното потвърждение, че всичко случващо се е най-груба провокация", добави руският външен министър.

Експулсирането на американски дипломати, обявено днес от Русия, е неоправдано и Вашингтон си запазва правото да предприеме ответни действия, заяви говорителката на Държавният департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от Франс прес и Ройтерс. Няма никакво оправдание за руската реакция, каза на брифинг с журналисти говорителката и допълни, че Москва е решила да се изолира още повече, като експулсира 60 американски дипломати и затворя консулството на САЩ в Санкт Петербург след идентични мерки на Вашингтон заради аферата с отровения бивш руски шпионин във Великобритания.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са в болница от 4 март след като бяха открити в безпомощно състояние на пейка в английския град Солсбъри. Великобритания твърди, че става дума за отравяне, като атаката срещу тях е извършена с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вини за нея Русия. Москва категорично отрича британските твърдения.
 
Проговори създател на веществото, с което бе отворен Скрипал

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2004 г. той бе арестуван и две години по-късно - осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Руснакът бе признат за виновен в родината си за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6.

Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

Скрипал получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.
БТА, БГНЕС