Ураганът от четвърта степен Харви достигна бреговете на щата Тексас
Ураганът от четвърта степен Харви достигна бреговете на щата Тексас / netinfo
Ураганът Харви връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас вчера, недалеч от град Корпъс Кристи, съпътстван с ветрове със скорост 215 километра в час и вещаещ катастрофални наводнения, предаде Франс прес.
 
Това е най-мощният ураган, който достига САЩ от 2005 г. насам и е най-мощната буря, връхлетяла Тексас от 1961 г. насам. Харви достигна сушата между Рокпорт и Пор Арансас, на петдесетина километра североизточно от Корпъс Кристи вчера вечерта в 22 ч. местно време (3 ч. по Гринуич днес), обяви Националният център за ураганите на САЩ в акаунта си в Туитър. Харви може да разруши напълно каравани и сглобяеми къщи, да отнесе стотици къщи и да направи много зони необитаеми за месеци напред, предупреди центърът в съобщението си в Туитър.

 

Ураганът от четвърта степен Харви достигна бреговете на щата Тексас
netinfo

Зрелищни кадри на НАСА показаха от космоса урагана Харви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Харви връхлетя Тексас като ураган от категория 4, а максималната категория за мощност на ураганите е 5. Заради стихията и очакваните опустошителни последици, властите обявиха бедствено положение, а американският президент Доналд Тръмп подписа указ за това.
 
Той написа в Туитър, че така "освобождава цялата мощ на правителството, за да окаже помощ на властите в Тексас". Тръмп е настоял и да бъде лично информиран за случващото се в Тексас и е препоръчал на властите и на хората там да се пазят, уверявайки ги, че Америка е с тях.
 
Още преди Харви да връхлети сушата, тексаското крайбрежие бе в плен на бурни ветрове и на проливни дъждове. Те буквално превърнаха Корпъс Кристи - промишлен град с население от 300 000 души - в призрачен град вчера вечерта. Властите призоваха населението да преварява водата от чешмите, защото ураганът вече е повредил канализацията. Хиляди жители обаче предпочетоха още преди идването на урагана да избягат навътре в Тексас, към Сан Антонио, на 200 километра от Корпъс Кристи, спомняйки си за урагана Катрина, който отне живота на 1800 души в Ню Орлиънс.


Ураганът Харви е най-силният от 12 години насам
 
Няколко часа след като връхлетя Тексас ураганът отслабна с една степен и вече е ураган трета категория, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Националния център за ураганите на САЩ. С напредване в югоизточните части на щата Тексас ураганът да отслабне още повече, смятат специалистите.Очаква се Харви да се задържи няколко дни над района. Прогнозите са на места валежите да достигнат 120 сантиметра, а покачването на нивото на водата в някои от водоемите да е до 4 метра.

Ураганът от четвърта степен Харви достигна бреговете на щата Тексас
netinfo

https://twitter.com/GMA/status/901232510109175808
Губернаторът на Тексас Грег Абът изпрати 1000 членове на Националната гвардия, за да помагат на населението. Той каза, че според оценките на този етап "става дума за голямо природно бедствие".
БТА