/ БГНЕС
Тропическата буря Харви прерасна в ураган, който заплашва да засегне американската петролна промишленост в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Метеоролозите заявиха, че Харви ще бъде най-силният ураган, който ще връхлети континенталната част на САЩ от 12 години. При достигането си до сушата той ще бъде от категория 3.

Най-големите природни бедствия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според прогнозите скоростта на вятъра може да достигне от 178 до 208 км/ч, когато ураганът достигне крайбрежието на щата Тексас в началото на уикенда, каза Националният център по ураганите на САЩ.

Ураганът може да причини тежки наводнения, а валежите е възможно да достигнат количество от 76 см.  Губернаторът на Тексас Грег Абът издаде обявление за бедствие в 30 окръга. Населени места на пътя на урагана започнаха евакуация, а енергийни фирми затвориха рафинерии и крайбрежни петролни и газови платформи.

21 души са жертвите на урагана Матю в САЩ

Компанията "Коноко Филипс" заяви, че временно спира сондажите в находището "Игъл Форд" и работата на пет платформи заради наближаващия ураган. Тя евакуира целия си несъществен персонал от района на находището и от крайбрежните си платформи в американската част на Мексиканския залив. Засега производството на петрол от двата района не е засегнато.
БТА