Могерини: Турция трябва да защитава демокрацията за свое собствено добро
Могерини: Турция трябва да защитава демокрацията за свое собствено добро / БГНЕС, архив

Турция трябва да защитава върховенството на закона след проваления опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от миналата седмица. Това заяви върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини преди срещата на външните министри от съюза в Брюксел.

Демонстрации в подкрепа на Ердоган в Турция

„Ние сме тези, които казват, че върховенството на закона трябва да бъде защитено в тази държава, няма никакви извинения за стъпки, които отдалечават страната от това", заяви тя, след като властите съобщиха, че в дните след опита за преврат са задържани 6000 души.
„Както първи казахме в трагичната нощ (на петък срещу събота, когато беше извършен опитът за преврат - бел. ред.) демократичните и законовите институции трябва да бъдат защитени", допълни тя.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

По нейните думи това не означава, че върховенството на закона и системата на проверки трябва да бъдат пренебрегвани. „Точно обратното, те трябва да бъдат защитени за доброто на страната... Така че ние ще отправим силно послание за това", посочи Могерини.

Източник: БГНЕС