/ / iStock/Getty Images
Астрономи обявиха изненадващо откритие - бързият радио импулс, наречен FRB 121102, не само се повтаря - той се повтаря в забележителен цикъл.
Около 67 дни източникът на мистериозните сигнали от Космоса е останал тих. След това, за около 90 дни, той се е събудил отново, излъчвайки многократни милисекундни радиосигнали, преди отново да замлъкне, а целият 157-дневен цикъл се повтаря.

Бързите радио импулси от Космоса обаче са изключително загадъчни и нямаше гаранция, че цикълът ще продължи. Така че фактът, че източникът им отново се е задействал в съответствие с прогнозите, е доста вълнуващ за учените. Това предполага, че има значителна полза в наблюдението на известни източници на бързи радио импулси, но също така и в продължаващото наблюдение на FRB 121102, за да се опитаме да разберем какво би могло да предизвиква явлението.

Бързите радио импулси са излъчване на радиовълни, които са много бързи, дълги само няколко милисекунди, идват от галактики на милиони до милиарди светлинни години. Но те също са изключително мощни - в рамките на тези милисекунди те могат да отделят толкова енергия, колкото стотици милиони слънца.

Най-доброто място за търсене на извънземен живот е...

През повечето време импулсът е еднократен и повече не се задейства, което го прави невъзможен за прогнозиране и много трудно да бъде проследен. Експертите не знаят какво ги причинява, въпреки че последните доказателства насочват към тип неутронна звезда, наречена магнетар.

Но след като бяха открити няколко повтарящи се радио импулса, това може да бъде един от ключовете, който да помогне поне частично да се разреши мистерията. Преди техният цикъл да бъде открит от астронома от Университета в Манчестър Каустуб Раджваде и неговия екип, FRB 121102 вече беше известен като най-активния бърз радио импулс досега, излъчил няколко пъти от откриването си през 2012 г.

Тъй като се повтаря, астрономите биха могли да наблюдават активността му и да я проследят до галактиката - източник. Това беше първият радиочестотен импулс, локализиран до звездообразуващ регион в Млечния път в галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от нас.

Том Круз привлече 200 милиона долара за филма, който ще снима в открития Космос

Откриването на периодичност в неговата дейност - основаваща се на данни от пет години - може да постави някои важни ограничения върху това, което може да предизвиква импулсите.

Например, бинарни системи с висока маса в Млечния път - тези, които съдържат неутронни звезди - могат да имат орбитални периоди до стотици дни. Но има някои видове бинарни системи с много по-кратки периоди - те могат да бъдат изключени за FRB 121102.

Екип, ръководен от Мерилин Круз от Института за радиоастрономия „Макс Планк“, откри 36 импулса от FRB 121102, използвайки 100-метровия радиотелескоп Effelsberg между септември 2017 г. до юни 2020 г. Съчетан с данните от изследванията на Раджаве, екипът изведе периодичност от 161 дни, се казва в ново изследване, публикувано в arXiv. Този документ дава дати между 9 юли и 14 октомври 2020 г. за активния период на източника.

Откриха двойници на Земята и Слънцето в дълбокия Космос

Но Круз и нейният екип не са единствените, които търсят. Екип, ръководен от Пей Уанг от Националната обсерватория за астрономия в Китай, използва телескоп с диафрагма от 500 метра, за да наблюдава местоположението на FRB 121102 на няколко дати между март и август 2020 г.

Между средата на март и края на юли не са били открити никакви излъчвания. На 17 август обаче са засечени поне 12 импулса от FRB 121102. Предполага се, че източникът отново е в активна фаза. Според изчисленията на екипа на Уанг, активната фаза трябва да приключи между 31 август и 9 септември 2020 г.

Ако FRB 121102 продължава да проявява активност след тези дати, това може да подсказва, че или периодичността не е реална, или че някак се е развила, отбелязват учените в публикацията си.
БГНЕС