Глобите за палеж ще бъдат увеличени, обяви гръцкият премиер
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза днес, че горските пожари в Гърция, включително големият пожар на север, който гори в продължение на вече близо две седмици, ще изпепелят най-малко 150 хиляди хектара площ, предаде Франс прес.

Изгорената от пожарите територия „ще надхвърли 1,5 милиарда квадратни метра (150 хиляди хектара), включително пожарът в гората Дадия“, каза Мицотакис.
Разрушителните пожари в Гърция през това лято изпепелиха повече от 1600 квадратни километра земя и отнеха живота на над 20 души. Хиляди жители на десетки селища бяха евакуирани.

Гръцкият премиер съобщи още, че глобите за палеж ще бъдат увеличени, а обвинените по това престъпление ще трябва да излежават присъдите си в затвора дори в случаите на нехайство, допълва в. „Катимерини“.

„Имахме трудно лято, което все още не е приключило, тъй като пожарът в област Еврос все още гори. Първата ни цел е да намерим отговори и да измислим решения. Климатичната криза е тук и заплашва всички ни все повече“, посочи Мицотакис пред депутатите в гръцкия парламент и изрази подкрепата си за всички, засегнати от горските пожари.

Пожарите в Гърция - резултат на климатичните промени или и на нещо друго?

Той допълни, че властите се забелязали „огнен облак“ (пирокумулус) - буря, създадена от топлина, влага и замърсители, които пожарите изпращат нагоре и които създават светкавици и повече пожари - явление, което не е било наблюдавано от горските пожари в Калифорния, САЩ, през 2018 г.

„Почти сигурно е, че пожарите в Еврос са причинени от човек. И почти сигурно е, че са запалени по маршрутите на нелегалните мигранти“, отбеляза още Мицотакис.

По думите му правителството трябва да финансира превантивните мерки, въпреки че не всички общини са били еднакво подготвени.

„Не всички пожари имат екологична стойност. Не всички пожари имат влияние върху околната среда. Не всички изгорени площи имат еднаква стойност“, подчерта Мицотакис.
Алекс Михалева/БТА