За последните две десетилетия персоналът на Горската служба е намалял с 53 процента, а средствата, които ѝ се предоставят – с 80 процента. „Лъвският пай“ от публичните ресурси, били те национални или европейски, отива за гасене на горските пожари, а не за предотвратяването им, пише в коментара.

Според доклад на природозащитната организация Фонд за дивата природа (WWF) в периода 2016 – 2020 г. за борба с пожарите в Гърция са изразходвани 577 млн. евро, а за превантивни мерки – 189 млн.

Големите пожари в Гърция
БГНЕС

Все пак след опустошителните пожари през 2021 г. правителството пристъпи към промяна на стратегията в управлението на горите, създаде Главен секретариат за горите в Министерството на околната среда и за първи път след много години отдели средства за противопожарна защита по Плана за възстановяване чрез програмата Anti Nero, започнала през 2022 г.

Апокалиптични картини в Гърция: Невиждан огнен ужас, димна завеса и страх (ГАЛЕРИЯ)

Въпреки това специалистите казват, че тези усилия са откъслечни и недостатъчни, защото все още в горските служби остават 500 свободни места, а ресурсите не се отпускат в рамките на дългосрочен план, който да позволи и дългосрочно планиране.

Друга критика, която отправя докторът по лесовъдство и екология Елефтериос Стаматопулос, се отнася до прекаленото разчитане на въздушни средства при гасенето на горски пожари, докато при тях от въздуха може само да се ограничи интензивността на огъня, а действителното му потушаване става само с наземни средства.

"Някога, когато избухнеше пожар в планински райони, удряха камбаните на околните села и всички тичаха в гората, защото знаеха добре, че щом пламъците преминат в нивите, битката е изгубена. Днес чакат кога ще дойдат самолетите. Не се предвижда те (жителите) да помогнат, дори да имат опит и мотив", посочва и социалните измерения на проблема лесовъдът Илиас Иконому.

Големите пожари в Гърция
БГНЕС

Той подчертава пред сайта kreport.gr, че превенцията е сложен процес, който включва ранно откриване на огнищата, наличието на инфраструктура (горски пътища, противопожарни просеки), обучен персонал и най-вече план за управление на всяка горска екосистема.

Огненото бедствие: Каква е ситуацията с пожарите в Гърция

Само с такъв план за управление, обяснява той, може да се реши проблемът с натрупването на запалима растителна маса в непродуктивните гори и храстовите съобщества.

Гръцкото правителство в реакциите си на пожарите не пропусна да адресира и тези проблеми. В интервю за Си Ен Ен министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис заяви, че „са необходими парични ресурси и участието на частния сектор за почистването на горите. (…) Трябва да оползотворим запалимата маса, която се е натрупала в горите от десетилетия: или за биогорива, или за енергия, или за продукти от дърво“.

Към този подход към управлението на горите резерви изказва докторът по лесовъдство и бивш директор по изследователската дейност в Института по средиземноморски и горски екосистеми Йоргос Карецос. Пред в. „Ефимерида тон синдактон“ той се съгласява, че изоставянето на горите е проблем, включително и заради риска от пожари. „Жителите на селските райони намаляха драматично и това доведе до изчезването на обработваемите площи, които представляват своеобразни зони за ограничаване на пожарите. Има села, в които не пуши нито едно огнище през зимата, за да помогне и то за отстраняване на запалимата маса“, казва той.

пожари Гърция Тасос Суфли
БГНЕС

Карецос припомня, че преди десетилетия горските управления са възлагали сечта в горските площи по подборен принцип, при който се отстраняват по-възрастните дървета, без да се засяга възобновяването на горите, а потенциалът им остава стабилен.

Още една жертва на пожарите в Гърция

Тази система е престанала да съществува, а изоставянето на горите се е ускорило и заради загубата на пазар за гръцкия дървен материал.

Карецос заявява, че не е противник изобщо на участието на частни лица в управлението на горите, но подчертава, че за това е нужен строг и силен контролен механизъм.

С последните си решения гръцкото правителство, независимо дали се е вслушало в критиките или не, като че ли показва, че разбира действителните проблеми и ориентира мерките си към превенцията, за която настояват експертите. На заседание при премиера Кириакос Мицотакис тази седмица беше решено да бъдат купени 101 дрона за наблюдение на територията, както и да бъдат поставени термични камери в горите. Също така ще бъде реализирана програмата Αnti Nero 3, която включва ресурси за прокарване на противопожарни просеки и горски пътища. Накрая, ще бъде изградена специална платформа за контрол на местните власти.

Гърция пожари
БТА

„За да се угаси един пожар, е нужна една чаша вода след първата секунда, една кофа вода след първата минута и един тон вода след първите десет минути“, казват пожарникарите. Климатичните промени засилват интензивността на пожарите, но не ги предизвикват, добавят специалистите. Със сигурност пожарите в Средиземноморието тази година са добър повод да се замислим какво чака планетата, ако не бъдат овладени промените в климата. Но непосредствените решения за овладяване на проблема изглежда ще дойдат на локално равнище – и то предимно с мерки за превенция и с по-добро управление на горите и откритите площи и чак на второ място – с по-добри средства за гасене на пожарите.
Петър Къдрев/БТА