/ БГНЕС
Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че „чрез различни институционални канали” смята да  "работи с Европейската комисия за намиране на достойно и съобразено с националните интереси” решение за продължаване на евроинтеграционния път на страната, съобщи кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.
 
На годишната конференция на младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ, която се проведе през уикенда и беше излъчена в интернет канала на партията, Мицкоски заяви, че отделянето на Албания и Северна Македония дава сили на евроскептицизма в страната, но правителството на страната "продължава да е фокусирано" в членството в ЕС. 

„Този ​​процес изисква разбиране и от страна на ЕС, от който очакваме да покаже същата вяра в европейското бъдеще на нашия регион, каквато е и нашата вяра. (Северна) Македония и нашите граждани дадоха твърде много и твърде дълго са заложници на двустранни проблеми и искания. Не търся съчувствие и оправдания. Искам уважение към моя народ, а диктат не приемам", каза Мицкоски и допълни, че смята да включи и опозицията в „тези процеси”.

Преди дни председателят на СДСМ Венко Филипче призова правителството на Северна Македония да инициира заседание на парламента, на което да представи плана си за европейската интеграция на страната.

„Когато дойде моментът няма да обещаваме неосъществими неща, но няма да пропуснем да консултираме опозицията и да потърсим подкрепа за нашите усилия. Следващата седмица ще изпратя писмо, в което ще потвърдя своята недвусмислена воля за диалог, реформи и намиране на решение. На разположение съм за идеи и диалог, и това трябва да е ясно на всички скептици. Темата за изолация (на страната, след разделяне на Северна Македония и Албания по отношение на процеса на евроинтеграция) е свързана повече със страхове. Ще продължим напред, независимо дали това допада някому или не", заяви Мицкоски.    

На 15 октомври Албания ще отвори официално първия клъстер от преговорите с ЕС, решиха на 25 септември постоянните представители в ЕС. Северна Македония трябва да изпълни условието за вписване на българите в конституцията на страната, за да бъде свикана втората междуправителствена конференция и да бъдат отворени преговорните глави.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА