/ Guliver/Getty Images
Испания ще премахне останките на Франсиско Франко от грандиозния държавен мавзолей на северозапад от Мадрид на 24 октомври, съобщи правителството. Те ще бъдат преместени в държавния пантеон „Мингорубио-Ел Пардо“ в държавното гробище на около 20 км северно от испанската столица и ще бъдат поставени до тези на съпругата му.
 
Това действие се обсъжда отдавна от симпатизантите на лявото правителство, но срещна яростната съпротива на наследниците на Франко и на мнозина от десницата. То съживява старите напрежения от Гражданската война в Испания през 30-те години и последвалото четири десетилетия управление на Франко.
 
Ексхумират тялото на диктатора Франсиско Франко

Гробницата на Франко понастоящем се намира в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в „Долината на загиналите“, западно от Мадрид. Там тя привлича туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило. Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 г.
 
Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но президентът на социалистите Педро Санчес възстанови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година. Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана.

Франко управлява Испания от 1939 г., когато неговите сили победиха в кървавата Испанска гражданска война, до смъртта си през 1975 г.
БТА