Меркел разкритикува изборния процес в Русия
Меркел разкритикува изборния процес в Русия / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува организацията на изборите за Държавна дума, които се произвеждат днес в Русия, и особено ограниченото международно наблюдение, предаде Франс прес.

В интервю за радио Дойчландфунк Меркел каза, че е забелязала колко бяха ограничени възможностите за привържениците на гражданските права в Русия да изразят позициите си.

"Съжалявам особено много, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не можаха да присъстват на вота," добави Меркел.

Главният орган на ОССЕ, който наблюдава демократичността на изборния процес в страните членки - Бюрото за демократични институции и права на човека, базирано във Варшава, реши да бойкотира изборите в Русия заради пречките, издигнати от Москва пред международните наблюдатели.

"Остава да се надявам, че медиите ще бъдат в състояние да отразят безпристрастно тези избори", посочи германският канцлер. Тя припомни, че Западът отдавна приканва Русия да зачита демокрацията и правата на човека.

Меркел все пак призна, че при управлението на Владимир Путин руснаците са получили повече икономическа и материална стабилност. "Русия отново изплаща пенсиите и заплатите (...) Тя отново стана фактор в света", посочи канцлерът.

"Зависими сме едни от други, но това не означава, че трябва да пречим на критиките по някои въпроси, по които имаме различни мнения от руския президент", каза тя.