Ангела Меркел
Ангела Меркел / БТА
Германската федерална канцлерка Ангела Меркел подкрепя исканията за кратък, но много строг локдаун в цялата страна с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като случаите са твърде много, заяви днес правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс.

Германия се опитва да се справи с трета вълна на епидемията и премиерите на няколко провинции призоваха за краткотраен, много строг локдаун, на фона на усилията за ускоряване на ваксинационната кампания.

Меркел призова сънародниците си за "скромен Великден"

Всеки призив за краткотраен локдаун, който да е в сила в цяла Германия, има основание, каза пред журналисти правителствената говорителка Улрике Демер. Тя обърна внимание, че в страната расте броят на пациентите в интензивните отделения. Само за денонощие той е нараснал с пет на сто, уточни Демер. 298 човека са починали за изминалите 24 часа.

Нужна ни е стабилно равнище на разпространение под 100, каза Демер, визирайки броя на случаите за период от 7 дни на 100 хиляди души.

В момента този показател е 110,1, по данни на института "Роберт Кох".

Демер каза също, че германското правителство обмисля дали да въведе национални, а не регионални ограничителни мерки.

Обхватът на рестрикциите не помага за приемането им, изтъкна говорителката. Докато някои провинции бяха наложили вечерен час за Великден, други експериментираха с известно облекчаване на ограниченията.

Меркел призова премиерите на германските провинции да запазят по-строгите рестрикции


Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет, който е и потенциален кандидат за следващ канцлер, призовава през последните дни за локдаун от две или три седмици, за да може да падне честотата на разпространение на заразата, а кампанията по ваксиниране да даде резултат, отбелязва Франс прес.

В края на миналия месец германската федерална канцлерка разкритикува регионалните лидери, че не спазват решенията, взети след консултации, и беше заплашила да поеме контрола, за да се ограничат новите случаи.

Меркел и министър-председателите на 16-те провинции трябва да се срещнат идния понеделник, за да договорят евентуални нови мерки.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал днес с 9677 и вече надхвърля 2,9 милиона. Институтът "Роберт Кох" обаче предупреди, че реалният брой може да е и по-голям, тъй като по време на великденските празници не са били регистрирани всички случаи.

Починалите от COVID-19 в Германия са 77 401.
БТА