/ БТА
Германският канцлер Ангела Меркел засили натиска върху премиерите на 16-те провинции да се придържат към договореното втвърдяване на коронавирусните правила заради растящия броя заразени, предаде ДПА.

Хиляди германци заминаха за Майорка за Великденските празници

В дискусионното предаване на водещата Ане Вил по телевизия А Ер Де снощи Меркел заяви, че някои провинции не спазват правилото за т.нар. аварийна спирачка, която провинциите се съгласиха да задействат при определен брой на инфекциите.

"Трябва да прилагаме правилните мерки с изключителна сериозност. Някои провинции го правят, а други - не", заяви канцлерката. Тя прикани тези провинции да се откажат от плановете за разхлабване и да изпълняват мерки като строгото ограничаване на социалните контакти, полицейски час и изисквания за работа от вкъщи.

Германия преминава през трета вълна на епидемията, предизвикана главно от британския вариант на коронавируса. Федералното правителство и 16-те провинции в страната обаче имат все повече противоречия за начините за овладяването й, като някои отказват да следват плана за връщане към строг локдаун в райони, където равнището на заразените остава относително ниско.

Германският здравен министър смята, че е нужно затваряне за още 10 до 14 дни

Меркел каза, че малкият брой инфекции в тези райони не е стабилен и затова не е моментът за обмисляне на такива облекчения. Канцлерката отбеляза, че не е убедена, че взетите досега мерки са достатъчни да спрат третата епидемична вълна.

"Какви допълнителни мерки са ни нужни? Трябва да направим повече. Имаме възможности за ограничаване на излизанията, допълнително ограничаване на контактите, носене на маски, плюс стратегии за тестване навсякъде", каза тя.

Влиятелният премиер на южната провинция Бавария Маркус Зьодер разкритикува вчера колегите си от други провинции, отбелязвайки, че някои "не осъзнават сериозността на положението".

Меркел се отказа от затягане на мерките по Великден

7-дневното равнище на заразените на 100 000 жители днес бе 129,7 - доста над набелязаните 100, при които е предвидено задействането на т.нар. "аварийна спирачка".
Здравните власти съобщиха за 17 176 нови заразени и 90 смъртни случая, свързани с коронавируса, за денонощие.


Междувременно ново изследване установи, че смъртността сред пациентите в германските университетски болници е спаднало значително в течение на 2020 г.

Изследователска група от университета в Ерланген е констатирала, че за тази тенденция вероятно допринасят подобреното лечение и натрупаният опит на медицинските екипи в клиниките.

Германия издаде предупреждения за пътуващи от Франция, Австрия, Чехия и Дания

Анализите показват спад в средното равнище на смъртността от 20,7 % между януари и април на 12,7 % между май и септември миналата година. Данните обхващат 1300 пациенти с коронавирус в 14 германски университетски болници.
БТА