"Това е само моя грешка", подчерта германската канцлерка
Германската канцлерка Ангела Меркел отмени решението за въвеждане на допълнителни коронавирусни ограничения в периода на католическия Великден след множество критики, казаха участници в среща на федералните и провинциалните власти, цитирани от ДПА.

Тя заяви, че планът е бил приет прибързано и грешката е само нейна, предадоха световните агенции.

"Идеята за затваряне по Великден беше породена от най-добри намерения", каза Меркел. Но "планът беше прибързан и нямаше да може да бъде приложен в толкова кратък срок", призна германската канцлерка. "Това е само моя грешка", подчерта тя.

Според този план по Великден търговските дейности в Германия трябваше да спрат, а религиозните служби - да бъдат провеждани чрез видеоконферентна връзка.

Това обаче предизвика много критики и така се стигна до ново спешно видеоконферентно заседание на федералната канцлерка с премиерите на германските провинции, на което планът за по-строг локдаун на Великден е бил отменен.

"Зная, че това предложение породи допълнителна несигурност. Дълбоко съжалявам за това и ето защо искам прошка и от сънародниците ми", каза германската канцлерка, цитирана от Франс прес.

Меркел съобщи, че на 12 април ще има нови консултации.

Пандемията ще бъде победена, изрази увереност германската канцлерка, но предупреди, че пътят към постигането на тази цел все още труден и неравен.

По информация на българското посолство в Берлин според взетото днес решение по време на празничните дни ще са валидни общите ограничителни мерки в страната.
 
От МВнР припомнят, че на 23 март 2021 г. поради прогресивното увеличаване на случаите на заразени с Covid-19 в Германия федералното правителство взе решение да удължи въведените ограничения до 18 април 2021 г.
 
Остава възможността за въвеждане на евентуални допълнителни мерки, в случай че честотата на заразяване за последните 7 дни в дадена федерална провинция (или в три последователни дни в даден регион) надвиши 100 на 100 000 души. В такава ситуация на втория работен ден се въвеждат по-строги ограничения.
 
Конкретните мерки за отделните региони се определят с решения на местната власт, поради което във всяка отделна провинция има разлики в подхода към прилагането на договорените на национално ниво мерки, добавят от външното ни министерство.
 
Преди да предприемат пътуване към ФРГ, гражданите следва да се запознаят с действащите разпоредби, които могат да бъдат намерени на следния линк:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-diese-regeln-und-einschraenkung-gelten-1734724
 
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Германия на следните телефони:
- Посолство на Република България във Берлин: +49 30 201 09 22;
- Генерално консулство на Република България във Франкфурт: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10;
- Генерално консулство на Република България в Мюнхен: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56.
 
БТА