/ БГНЕС
Причината е шокиращия избор на премиер на Тюрингия с подкрепата на крайнодесните
Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство подаде оставката си, след като беше поставен под натиск от канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

Напускането на Кристиан Хирте става докато Християндемократическият съюз на Меркел се справя с последиците от неотдавнашното шоково гласуване в малката провинция Тюрингия. Там премиерът беше избран с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

"Канцлерът Меркел ми каза, че не мога повече да бъда федерален правителствен комисар за източните провинции. По нейно настояване поисках да бъда освободен", написа Хирте в Twitter.

Как избирането на премиер на Тюрингия с гласовете на крайнодесните разтърси Германия

Комисарят, който е част от министерството на икономиката и енергетиката с ранг на зам.-министър, подпомага интеграционния процес на петте провинции , сред които и Тюрингия, които бяха в рамките на ГДР до обединението на Германия през 1990 г.
 


Хирте е и зам.-председател на ХДС в Тюрингия.

В сряда провинциалните депутати от десноцентристкия ХДС гласуваха заедно с крайнодестните, за да не допуснат преизбирането на досегашния ляв премиер на Тюрингия, независимо от противопоставянето на централното партийно ръководство. Така беше прекрачена червената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв начин с антиимигрантската АзГ, обвинявана и в използването на нацистка риторика.

Хирте поздрави в Twitter новия премиер на провинцията Томас Кемерих, че е избран като кандидат на центъра, без да споменава подкрепата на АзГ и това разгневи коалиционните партньори на ХДС, посочва Асошиейтед прес. Левоцентристките социалдемократи, които са младши партньор в управляващата коалиция, заявиха, че Хирте не може да остане на поста си.

Канцлерът Меркел нарече избора на Кемерих "непростим". Кемерих, който е от малката Свободна демократическа партия, обяви в деня след избирането си, че планира да се оттегли, но не е ясно дали ще го направи и дали провинцията ще насрочи нови избори.
БТА